Talán az első kérdés, amit a Vőlegényed feltesz majd Neked: “Mennyibe kerül egy esküvő?” 🙂
Az egyik legnehezebb feladat a költségvetés meghatározása. A mai cikkünkben tanácsokat adunk, hogyan is kezdjetek bele.
Üljetek össze pároddal, és együtt határozzátok meg, hogy nagyságrendileg mennyit szeretnétek rászánni az esküvőre. Fontos, hogy ebben megegyezzetek, hiszen innentől minden egyes lépést visszavezethetünk a költségvetési táblázatban meghatározottakhoz.

Határozzátok meg a költségvetéseteket!

Érdemes készíteni egy excel táblázatot, amiben két oszlopot is a költségeknek szenteltek. Az első oszlopba a becsült költségeket írjátok (ezt az esküvőszervezés legelején ki tudjátok tölteni, így folyamatosan tudtok korrigálni, ha valamelyik tényleges költség elszalad). A második oszlopba pedig a véglegesített, tényleges költségek kerüljenek.

A szolgáltatóktól részletes árajánlatokat kérjetek, nehogy később derüljön ki, hogy a legolcsóbbnak gondolt szolgáltató végül jóval többe kerül a rejtett költségek miatt. Javaslom, hogy pontosan határozzátok meg ajánlatkérőtökben az összes igényeteket a későbbi félreértések elkerülése érdekében.

Általánosságban elmondható, hogy igénytől függően egy átlagos lakodalom 15 000 – 45 000 Ft/vendég átlagáron jön ki. Természetesen kisebb esküvők esetén az egy főre jutó költség megnő, mivel rengeteg fix költségetek lesz (pl. videós, ruhák stb.)

Mai feladat tehát a költségvetési táblázat elkészítése. A mellékelt fotón egy általam elkészített táblázatot találsz, használd fel bátran. Itt felsoroltam a leggyakoribb tételeket, amik felmerülhetnek egy esküvő szervezése során, de természetesen nem kell minden tételt kitöltenetek, illetve kerülhetnek hozzá további sorok is.

Miért lesz drágább az esküvőtök, mint eredetileg terveztétek?

Egy amerikai felmérés szerint a párok fele többet költ az esküvőjére, mint eredetileg tervezte.
Összeszedtük azt az 5 fő okot, amiért másként alakulhat a költségvetésetek.

 1. Túl alacsony összeget szántok az esküvőtökre.
  Az esküvő megszervezése előtt, anélkül, hogy bármennyit is tájékozódnátok az aktuális árakról, nagyon nehéz belőni egy reális összeget. Azonban elmondható, hogy kis esküvőnél az egy főre jutó költségvetés 25-40 000 ft-tól indul, nagyobb esküvőnél ez az összeg csökkenhet. Az ok? A ruha, gyűrű, szolgáltatót stb. minden esetben egy fix költséget jelentenek.
  Kérjetek be több ajánlatot szolgáltatóktól, és ezek átlagával számolva nem lőhettek mellé.
 2. Szervezés közben előkerülő “megérdemlem”, ” csak egyszer házasodunk” tételek.
  Amikor belemerülsz az esküvőszervezésbe, órákon át nézegeted az instagramot, pinterestet, egyre több olyan ötletet találsz majd, amire úgy érzed, feltétlenül szükséged van a Nagy Napon. Ha szűkös a költségvetésed, legyél kritikus, erős, és ne engedj a csábításnak, mert minden “alignéhányezerforintos” tétel komolyan megdobja majd a végösszeget.
 3. Egyedi elemek az esküvőre.
  Ha egyedire vágysz, legyen az ruha, helyszín, tortadísz, minden esetben drágábban jössz ki, mintha az előre elkészített dologból válogatsz. Gondold át, érdemes-e költeni az egyedi tortalapátra vagy alpakkákra, esetleg inkább egy jobb fotóst kérsz fel a megspórolt összegeken.
 4. Túl sok vendéget hívsz meg.
  Könnyen faraghattok az esküvői büdzséből, ha csökkentitek a vendégek létszámát. Készítsetek fontossági sorrend szerint listákat a meghívandóakról, és húzzátok ki azokat, akiket ezer éve nem láttatok, nem is tartjátok a kapcsolatot. Álljatok a sarkatokra, ha szüleitek meghívnák a 3 utcával odébb lakó szomszédokat is. A Ti pénzetek, a Ti esküvőtök. Természetesen családi viszály ne alakuljon ki emiatt, érdemes tapintatosan közölni a szülőkkel, hogy néhány fővel kevesebb vendéggel számoltatok a költségek tervezése során.
 5. Szolgáltatók kiválasztása.
  Természetesen mindenkit arra biztatunk, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb szakembereket fogadjátok fel, hogy a Nagy Nap minél tökéletesebb legyen. Azonban mindenkinek a pénztárcája más, így legyetek körültekintőek. Válasszatok például szuper fotóst, de spóroljatok azon, hogy ne legyenek készülődős fotók, így több tízezer forintot megspórolhattok, mert nem kell hajnaltól rendelkezésre állnia a szolgáltatónak. Viszont a lényegen, az esküvőn csodaszép fotókat kaphattok.

TOVÁBBI HASZNOS CIKKEK A SZERVEZÉSHEZ: https://www.nuptia.hu/category/eskuvoszervezes/todo_lista/

MEGTALÁLSZ A LEGISMERTEBB KÖZÖSSÉGI OLDALON IS: https://www.facebook.com/nuptiaeskuvo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.