1 esküvői szolgáltató – 5 kérdés 5 válasz sorozatunk újabb részében ezúttal Eszes Bencével ismerkedhettek meg.

1. MIKOR KEZDTÉL EL ESKÜVŐI VIDEÓSKÉNT DOLGOZNI?
Most leszek 28 éves, és 13 éves koromban fogtam először kamerát. Végigkísérte a vizuális alkotói világ az eddigi életemet. 2016-ban, amikor apuka lettem, bekerültem televíziós közegbe. Itt kezdtem érezni, hogy ez nem az én világom, így elvállaltam ismerősök esküvői filmjeinek az utómunkálatait. Ahogy készítettem a filmeket, idővel előteremtettem a pénzt saját felszerelésemre, amit folyamatosan fejlesztek, és elindultam a saját gyártású filmjeim útján. Az esküvői videókat szerintem 2018 elején kezdtem el szerkeszteni, az első forgatásom még azon a nyáron volt. A televízióból vettünk kölcsön mostani szemmel nézve iszonyatosan gagyi kamerákat. Nagyok voltak csúnya képi világgal. Azóta brutálisan jó cinema kamerával dolgozok. Az esküvői filmesek többnyire nem kedvelik, de a kényelmetlenségekért cserébe, amit a használata okoz, kárpótol a filmes képi világával. Minden egyes forintot megért. Szörnyen érezném magam, ha nem a lehető legjobb eszköz lenne a kezemben.

2. AZ ORSZÁG MELY TERÜLETEIN VÁLLALSZ ESKÜVŐKET?
Majdnem bárhol, de Budapesten örülök a legjobban a felkéréseknek, vagy közvetlenül Győrben. Ezeken a helyeken van szállásom, de ha nagyon messze kell menni vidékre, az is megoldható.

3. EGYRE NÉPSZERŰBBEK A 10-12 PERCES ESKÜVŐI VIDEÓK. MIT GONDOLSZ, MI ENNEK AZ OKA? NEHEZEBB, VAGY KÖNNYEBB ILYEN VIDEÓKAT KÉSZÍTENI?
10-12 perc lehet nehéz és könnyű is. Régebben a dokumentarista, kevésbé filmszerű felvett és egybepakolt anyagok voltak a divatosak itthon. A technológia és az elvárások is fejlődnek. Egy jól átgondolt koncepciójú 10 perces rövidfilm sokkal többet tud nyújtani, mint egy másfél órás unalmas videó. Ilyen rövidfilmből is lehet egyszerűbb zenére pakolt klippet készíteni, ezt természetesen könnyű elkészíteni. Ugyanakkor, ha filmről beszélünk és nem csak videóról, akkor 10 perc tartalommal megtöltött filmet készíteni, olyat ahol a zene, a képek, a narráció összhangban van, és valami olyat ad a párnak ami után csak pislognak, sokkal több munka. 10 perc ilyen film egy hónapnyi utómunkát is felemészthet. Irdatlan sok levadászott pazar felvételből kell megtalálni azokat, amik a kirakósba jó helyre jókor behelyezve a lehető legjobban mesélnek. Ha röviden kell válaszolnom, amit most csinálok jelentősen több munka, mint amit néhány éve másoknak vágtam dokumentarista videó formában. Ezek a filmek voltak másfél órásak, értéktelen tucat felvételekkel teletömve. Ha röviden és tisztán akarok válaszolni erre a kérdésre akkor kérdeznem kell. Egy kondérnyi tészta rajta olcsó tejföllel és elvétve szalonnával, vagy egy tál mesterien összerakott főfogást kér az ügyfél? Egyik sem rossz. Az első esetében kapunk egy raklapnyi gyengén összerakott videóanyagot, a második pedig egy gondos odafigyeléssel és szaktudással készült finom alkotás.
Én éppen ezért, hogy mennyiségben is kedvezzek, a nyersanyagot leválogatva egy videóba ömlesztve átadom a pároknak ha kérik. Így kapnak valami igazán egyedülállót, olyat ami senki másnak nincsen, illetve kapnak többszáz felvételt minden kis hibájával együtt, amit lehet mazsolázgatni egy pizzázás közben a kanapén nevetve azon, hogy ki mennyire volt részeg a partin este.

4. MELYIK A KEDVENC RÉSZED EGY ESKÜVŐN?
Munka szempontjából a party, itt már csak arról szól a feladatom, hogy sétálgatok és keresem a leglátványosabb mozdulatokat. Nincsen stresszfaktor, hogy valamiről lemaradok.
Viszont a ceremóniákon néha én magam is könnyeket hullajtok, amikor látom elcsuklani a menyasszony vagy a vőlegény hangját. Érzelmileg nagyon szép ahogy a szülőktől elbúcsúznak és valami egészen más közös új kalandba kezdenek bele. Ugyanakkor ez a legstresszesebb része a napnak általában, itt gyorsan és precízen kell dolgozni. Nincs lehetőség hibára.
A készülődést szintén szeretem, ilyenkor van idő kreatívnak lenni. Amíg a párok szépítkeznek, esetleg elkérem a ruháikat, kiegészítőiket, és alkothatok. Keresek egy szép helyet jó fényekkel, elrendezgetem ízlésesen őket, és pazar felvételeket lövök. Ez az a része a napnak ami szerintem a filmeseknek a kedvence, itt születnek meg az erős bevezető felvételei a filmnek. Narrációt tökéletes hangminőségű csiptetős mikrofonokkal veszem fel újabban, ha jut rá idő készülődésnél, megkérem a párokat hogy a fogadalmukat olvassák fel külön külön felvéve kamerával és hanggal. Ez az, amitől a személyes film még személyesebbé válik, amitől az ő alkotásukká is válik a személyükkel. Tökéletes tartalmi összekötő tud lenni egy tisztán csengő gondolatmenet alatta pazar látványos felvételekkel, zenei átvezetőkkel. Dramaturgiailag nélkülözhetetlen. Ezen hangfelvétel nélkül a film, csak egy zenés videóvá változik.

5. HA EGY SZÓT MONDHATNÁL A PÁROKNAK, MI A LEGFONTOSABB DOLOG AZ ESKÜVŐ NAPJÁN, MI LENNE AZ?
Bocsi hogy folyton a közelben vagyok, de higgyétek el majd hálásak lesztek, amikor nézitek vissza a filmeteket újra meg újra sok év távlatából.
Ez egy mondat, na akkor jöjjön egy szó: Köszönöm.

ELÉRHETŐSÉGEK:
Honlap: www.eszesfilm.hu
E-mail: bence@eszesfilm.hu
Facebook:facebook.com/eszesfilm
Telefon: +36-20-430-3058

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.