Az esküvő szervezése elején, amikor elmentek az anyakönyvvezetőhöz, hogy bejelentsétek házasodási szándékotokat, többek között azt a kérdést is felteszik, kik legyenek a tanúitok. Fontos, hogy a Magyarországon törvény szerint csak az a személy lehet tanú, aki betöltötte 18. életévét, és cselekvőképes állampolgár. Személyazonosságát igazolnia kell (magyar állampolgár esetén személyi igazolvánnyal, külföldi esetében útlevéllel), valamint a lakcímkártyát is be kell mutatnia. Az esküvő napján érvényes okmányokkal kell rendelkeznie, erre külön figyeljetek. A két tanú aláírásával igazolja, hogy a házasságkötés megtörtént, akadályozó tényezőről nem tudnak. A szertartás alatt mellettetek állnak, vagy ülnek.

Kit válassz tanúdnak a Nagy Eseményre?

Régebben, a hagyomány szerint olyan személyt választottak a párok, akik tekintélyesek, vagyonosak voltak. Ők támogatták a párt anyagilag is, segédkeztek az előkészületekben, a lakodalom során ők mondták a köszöntőket, szervezték az eseményeket. Ma már nincs ennyire sokrétű feladata a tanúknak, mégis nagyon fontosak egy esküvőn. Ő lehet testvéred, nagybácsid, legjobb barátod.

Hogyan kérd fel a számodra fontos személyt, hogy legyen az esküvői tanúd?

Természetesen egyszerűen megkérdezheted, vállalná-e a szerepet, azonban egyre népszerűbb, ha valamilyen ajándék átadása közben kéred fel. Például egy üveg bor, aminek címkéjén ott a kérdés, vagy egy bögre, melynek az alján lapul a felirat, esetleg ékszert is adhatsz. Például:

2020.május 2. Az egyik legfontosabb nap az életemben. Sok tanú előtt mondom ki az Igent. De azért, hogy törvény előtt is hiteles legyen, egy embernek hitelesítenie kell eskümet. Én Rád gondoltam. Lennél az esküvő napján a tanúm

Lehet a menyasszonynak férfi tanúja, és a vőlegénynek női?

Természetesen nincs akadálya, amennyiben a törvény szerinti feltételeknek megfelel. Akár két tanúd is lehet, egy a polgári szertartáson, egy pedig a templomin.

Hogyan öltözzenek fel a tanúk?

Fontos, hogy tiszteletben tartsák, ez a nap Rólatok szól, ne akarják túlszárnyalni öltözékükkel a párt. Tiltólistás színek a fehér, piros és fekete (de érdemes egyeztetnetek előtte, nehogy félreértés legyen). A hölgyek ruhája ne legyen túl dekoltált, túl kihívó. Az urak öltönye igazodjon a vőlegényéhez.

Mi lesz a feladatuk a Nagy Napon?

Általában a menyasszony tanúja segédkezik az öltözésnél, vendégfogadásnál, míg a vőlegényénél vannak a gyűrűk, illetve ő vezeti az autót, melyben az Ifjú Pár ül. Érdemes átbeszélni velük a Nagy Nap forgatókönyvét is, hogy mindig tudják, mi következik, ha esetleg szükség lenne rájuk.

Összefoglalva:

Nagy megtiszteltetés valaki tanújának lenni, hiszen ez azt jelzi, hogy személye nagyon fontos Számotokra. Gondold át, kit szeretnél közvetlenül magad mellett tudni ezen a fontos napon, és találd ki, hogyan szeretnéd felkérni erre a szép feladatra.

További cikkek a témával kapcsolatban: https://www.nuptia.hu/category/eskuvoszervezes/todo_lista/

Csatlakozz facebook közösségünkhöz, hogy további tippeket, ötleteket kaphass az esküvőszervezéshez: https://www.facebook.com/nuptiaeskuvohttps://www.facebook.com/nuptiaeskuvo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.