Az egyik legfontosabb szolgáltatótok a fotós lesz, hiszen az ő képeit fogjátok nézegetni évek múlva. Érdemes megtalálni a lehető legjobbat, nyilván a pénztárcátokhoz mérten. A jó fotósokat nagyon hamar lefoglalják, ezért érdemes mihamarabb, legalább egy évvel az esküvő előtt megtalálni a tökéleteset.

Semmiképpen nem ajánlom, hogy rokont, barátot kérjetek meg, akik egyébként szép fotókat készítenek, de nincs esküvői tapasztalata. Az ilyen megbízásoknak csalódás szokott lenni a vége.Fontos, hogy nagyon körültekintően válasszatok fotóst, hiszen a Nagy Nap megismételhetetlen, nem lesz alkalmatok rá, hogy újra rögzítsétek. Egy szépen fotózott esküvői album örök emlék, míg egy rosszul elkészült anyagot nem szívesen mutogat az ember lánya.
A kiválasztott fotós szakembernek szakmailag felkészültnek kell lennie, megfelelő felszereléssel kell rendelkeznie.

Azért, hogy ne érjen csalódás, összeszedtem néhány tippet, melyet érdemes megfogadnotok.
  • Nézzétek meg a referenciákat, lehetőleg nagy felbontásban, nagy képernyőn. Telefon képernyőjén a homályos fotók is szépnek látszanak.
  • Kérjetek olyan képeket, melyek egy adott esküvőről szólnak, a készülődéstől a menyasszonytáncig, valamint tartalmaznak külső és belső felvételeket is. Így könnyen megállapíthatod, hogy a fotós tud-e mindenféle fényviszonyok között jó fotókat készíteni. Ha a honlapon különböző esküvők egy-egy pillanata van megragadva, feltételezhető, hogy nem minden fotója sikerült a legjobban egy adott esküvőn. Érdemes elkérni akár 100-120 fotót is egy esküvőről.
  • Nézzétek meg, hogy nem “fénylik-e” nagyon a szereplők arca, ruhája. Ez szakmai hiányosságokra utal. Ezeket a képeket utómunkával szeretnék javítani, de igazi már akkor sem lesz.
  • Stílusa találkozik-e a Tietekkel. Ha például szeretitek a vintage stílusú képeket, akkor keressétek meg az erre legalkalmasabb jelöltet.
  • Lehetőleg találkozzatok még a szerződéskötés előtt, hogy kiderüljön, szimpatikusak vagytok egymásnak. A Nagy Napon rengeteg időt fog Veletek tölteni fotósotok, többet, mint bármelyik vendégetek. Lényeges, hogy megbízzatok benne, ne érezzétek magatokat görcsösen, különösen a kreatív fotózáson fontos a személyisége. Ő fog segíteni abban, hogy ellazuljatok a fotósáskor, instruál, ötleteket ad, hogy valóban csodálatos képek születhessenek.
  • Legyen számlaképes, kössön részletes szerződést Veletek. Így elkerülhetitek a későbbi konfliktusokat, és félreértéseket.
Szerződéskötéskor feltétlenül tisztázzátok a következőket:

– rendelkezésre állási idő (szeretnéd, ha már a készülődés során Veled lenne, és egészen hajnalig készítene néhány fotót, vagy csak a vendégvárásra érkezzen?)
– hány fővel érkeznek?
– van-e kiszállási díj?
– hány fotót, milyen formátumban ad át Nektek? Hány fotó retusálását vállalja, a nyers fotókat átadja-e?
– ha szeretnétek, készít-e Nektek Slide Showt a legjobb képekből, esetleg fotókönyvet?
– ár (pontosan, részletesen kifejtve)
– létszám (egyre elterjedtebb, hogy ketten érkeznek a fotózásra, így minden fontos pillanatot meg tudnak örökíteni)
– mikor kapjátok meg az elkészült fotókat, fotókönyvet? Az utómunka nagyon időigényes, számítsatok rá, hogy 4-5 hét is lehet.

Milyen összegben gondolkodjatok?

Ez egy nagyon fontos és lényeges kérdés. Átlagosan (egész napon rendelkezésre állás mellett) 150 000 – 300 .000 Ft-os áron találsz olyan fotósokat, akik már rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, és szakmai tudással.

TIPP: Ha van lehetőségetek, az esküvő előtt készítsetek eljegyzési fotókat is. Így megismeritek egymást a fotósotokkal, sokkal rutinosabbak lesztek a Nagy Napon.

További cikkek esküvőszervezéssel kapcsolatban: https://www.nuptia.hu/category/eskuvoszervezes/todo_lista/

Fotósokkal készült interjúkat olvashatsz facebook oldalamon is: https://www.facebook.com/nuptiaeskuvo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.