Ha 30 főnél nagyobb lakodalmat terveztek, mindenképpen érdemes felkérnetek egy vőfélyt vagy ceremóniamestert, hogy irányítsa az eseményeket. A mostani cikkben tisztázzuk a különbségeket, hogy megtaláld a Számotokra tökéletes szolgáltatót.

Vőfély

Százéves hagyományra épül Magyarországon a vőfélyek szerepe az esküvőkön. Régebben az ifjú pár barátjukat, vagy jó humorú rokonukat kérték fel erre a feladatra, ma már azonban rengeteg hivatásos vőfély találhattok. Gyakran népies ruhába (népies ruha, csizma, mellény, kalap) öltözik a Nagy Napon, vőfélybotot is visz magával, melyre a lányos háznál az ifjú pár szalagot köt, ezzel jelezve, hogy a vőfély a család megbízottjaként szerepel az esküvőn. Feladatai közé tartozik a menyasszony kikérése, szülők búcsúztatása, vacsoránál a fogások felvezetése, a menyasszony és a násznép táncoltatása.

A feladatok részletesebben:


1. Menyasszony kikérése: a vőfély a vőlegénnyel és családjával együtt megérkezik a lányos házhoz. Általában énekszóval, versekkel kérik ki a menyasszonyt a szülői házból. Kedves és vidám hagyomány, amikor a vőfély és vőlegény kérésére először nem az igazi menyasszony, hanem egy álmenyasszony érkezik. Ez a momentum igazán vidámmá teszi a kikérést.

2. Szülők búcsúztatása: az egyik legmeghatóbb része a kikérésnek, amikor az ifjú pár köszönetet mond az örömszülőknek, melyet a vőfély versben tolmácsol. Hogy miért a vőfély beszél helyettük? Ezeknél a perceknél szinte mindenkinek elcsuklik a hangja a meghatódottságtól.

3. Vacsora felvezetése: az első fogást a vőfély saját kezűleg viszi ki az ifjú pár asztalához. Ilyenkor általában verset is mond hozzá, miközben jókívánságait átadja.

4. Menyecsketánc koordinálása: éjfél után a menyasszony lecseréli hófehér ruháját. Ilyenkor kezdődik a menyecsketánc, amikor mindenki pénzzel tudja támogatni az ifjú párt

5. Vendégek jó hangulatának biztosítása: a vőfély legfontosabb feladata, hogy a násznép jól szórakozzon, senki ne éhezzen vagy szomjazzon ezek a csodálatos estén.

6. Szolgáltatók koordinálása: egy tapasztalt vőfély segít a szolgáltatóknak, hogy minden időben elkészüljön vagy a fotós tudja, mikor mi következik az esküvőn, nehogy lemaradjon egy-egy fontos pillanatról.

Tapasztalatuk, és határozottságuk segíteni fog Nektek abban, hogy stresszmentesen kiélvezhessétek az esküvőtök napját, és boldogan idézhessétek fel minden pillanatát. Nagyon fontos, hogy egy vőfély akkor tudja igazán jól ellátni a feladatát, ha kellően ismer Titeket. Érdemes előtte legalább egyszer személyesen is találkoznotok, átbeszélnetek a részleteket, a programot. Egy jó vőfély meghallgatja kívánságaitokat, figyelembe veszi személyiségeteket. Akár saját, egyedi verset is köthet számotokra, beleszőve életetek fontosabb momentumait.

A minőségi szolgáltatók szövetségbe is tömörültek. Megtalálod őket a www.vofelyszovetseg.hu oldalon.
Vőfélyszalagokat találsz a https://hagyomanyorzobolt.hu oldalon.

:”A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Sebő Ferenc

Ceremóniamester

A ceremóniamestereket sokan valahogy “elegáns vőfélynek” tekintik. Pedig ezt egyáltalán nincs így. Sok hasonló feladatuk van egy esküvő során, mégis több nagyon fontos dologban különböznek. Ezért fontos, hogy már előre tudd, milyen stílusú lesz az esküvőd, mennyire fontosak a hagyományok.

Miben más egy ceremóniamester, mint egy vőfély?
A ceremóniamesterek általában öltönyben, elegáns ruhában lesznek az esküvőd napján. Nem beszélnek rímekben, nem mondanak verset. Modern játékokkal készül, ha igénylitek, gondoskodik a jó hangulatról, és figyel minden vendégetekre.

Milyen is egy jó ceremóniamester?
Irányítja, és koordinálja az előre megbeszéltek szerint az esküvőt, tájékoztatja a násznépet, egyeztet a szolgáltatókkal, például segíti a fotós-videóst, hogy mikor mi következik az esküvőn, nehogy lemaradjon a fontos pillanatokról, stb. Egy jó ceremóniamester nem akar az este főszereplője lenni, tudja, hogy az ez Ifjú Pár nagy napja, de ha szükséges, előrelép, és segít és irányít. A forgatókönyvet betartja, igazodik hozzá, ám ha szükséges, közbelép és korrigál. Ezzel rengeteg gondtól és felesleges idegeskedéstől megkímél Titeket. Nektek csak az a dolgotok, hogy jól érezzétek magatokat az esküvőtökön, hiszen egyszeri és megismételhetetlen alkalomról van szó. Egy ceremóniamester sok esküvővel a háta mögött pontosan tudni fogja, mire kell figyelni.

Ha megtaláltátok a számotokra szimpatikusnak tűnő ceremóniamestert vagy vőfélyt,mindenképpen kérjetek egy személyes találkozót, mielőtt leszerződnétek vele. Egy-egy beszélgetés alatt kiderül, hogy illik-e hozzátok a személyisége, azt érzitek-e, hogy meg tudtok majd benne bízni az esküvő napján, hiszen, mint egy jó barát, végig veletek lesz. Hallgassatok a megérzésetekre, abban nem lehet csalódni! Oldalamon az elmúlt időszakban több ceremóniamesterrel is készítettem interjúkat. Érdemes lehet őket átolvasgatni, és ha valaki szimpatikus, minden interjú végén megtalálod az elérhetőségeket.

https://www.nuptia.hu/category/eskuvoi-szolgaltato/ceremoniamester-vofely/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.