Ha az esküvődre gondolsz, biztosan eszedbe jut néhány barátnőd, akiket szeretnél még inkább magad mellett tudni ezen a fontos napon. Kérd meg őket, legyenek koszorúslányok!

De honnan is ered a koszorúlányok hagyománya?

Több magyarázat is fellelhető. Talán a legrégebbi egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, amikor is a hagyomány szerint legalább tíz szempárnak kellett figyelnie az eskütételt.
A Bibliában is utalást találunk a koszorúslányok hagyományára, amikor Jákob házasságot köt, a menyasszony magával viszi a cselédeit, hogy segédkezzenek neki a készülődésben.
A viktoriánus kortól egyre népszerűbbek lettek a koszorúslányok az esküvőkön, segédkeztek a menyasszonyoknak, együtt szervezték a lakodalmat, vitték a virágokat.
A magyar kultúrában is fellelhetőek régi beszámolókban történetek a koszorúslányokról. Szerepük szerint koszorúba fogták a menyasszonyt – innen az elnevezés – hogy az ártó szellemektől megvédjék. Valamint lehetőséget kaptak arra a hajadon leányok, hogy párt találjanak maguknak a későbbiekre, hiszen kiemelt figyelmet kaptak az esküvőkön, “szem elé kerültek” – az egyenlő esélyek miatt egyforma ruhában.

Mi a szerepük napjainkban?

Segítenek a menyasszonynak az esküvő szervezésében, a Nagy Napon nálunk lesz a “mentőcsomag” – erről egy későbbi cikkben olvashatsz majd-, igazgatják az uszályt, fogják a fátylat. Általában az egyik koszorúslány szervezi a leánybúcsút is.
A virágszirmok szórása is a feladatuk, de ebben segíthet egy kisgyermek is.

Milyen ruhát viselnek a koszorúslányok?

Általában a menyasszony választja ki a koszorúslányok ruháit. Gyakran egyforma, de legalábbis azonos színű ruhákat hordanak, melyek csodálatosan mutatnak a fotókon. Érdemes a különböző testalkatú lányokra figyelemmel lenni, és fazonban más típusú ruhákat készíttetni, vagy vásárolni. Rengeteg szuper webshopot találhattok, így pénztárcátoknak megfelelően találhatjátok meg a koszorúslány ruhákat.

Hogyan kérheted fel a koszorúslányokat?

Egyre gyakoribb, hogy a menyasszonyok a felkérésnek is megadják a módját. Ajándékozhatsz egységes ékszert a lányoknak, vagy készíttethetsz névre szóló bögréket.
(A felkérő ajándék képek forrása pinterest)
Rengeteg egyéb ötletet találsz pinterest oldalamon is: https://hu.pinterest.com/nuptiaeskuvoblog/

Esküvőszervezéssel kapcsolatban további cikkeket találsz a következő oldalon:

https://www.nuptia.hu/category/eskuvoszervezes/todo_lista/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.