Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

Az anyakönyvvezető családjogi köteléket hoz létre, tehát törvényesen adja össze a párt. A szertartásvezető pedig sokkal egyedibb, személyre szóló “ceremóniát” tarthat, azonban törvényesen nem adhatja össze a párokat.

Mikor érdemes szertartásvezetőt fogadni?

Sokszor az anyakönyvvezetők nem mennek ki az esküvők helyszínére, vagy horror összegekért. Valamint, törvény írja elő, hogy mely napokon nem tartható polgári esketés. Erről találsz egy részletesebb cikket oldalamon, ha visszagörgetsz.
Amennyiben a pár korábban megtartja a polgári esküvőt (akár két tanúval, hétköznap), a családi ünnepségre érdemes felkérni egy szertartásvezetőt, aki kvázi “újra” megtartja a fogadalomtételt. Fontos, hogy a hivatalos házasságkötés legkésőbb az előző napon megtörténjen. Ne felejtsétek el, hogy a házasságkötési szándékotokat minimum 30 nappal az esküvő előtt be kell jelentenetek a hivatalban!
A szertartásvezetők általában egy napra csak egy esküvőt vállalnak el, így ha esetleg csúszás van a Nagy Napon, akkor is lesz ideje rátok, nem nézegeti majd az óráját, és kezdi el sürgetni a Párt. Jelenléte megnyugtató, biztos pont lehet.
Egyre gyakoribbak a kétnyelvű esküvők is. Sok szertartásvezető tökélesen beszél idegen nyelveket is, ez szintén hozzájárulhat egy igényes ceremónia megtartásához.

Hogyan zajlik a szertartás a Nagy Napon?

A szertartásvezető követi a hivatalos házasságkötések menetrendjét, azonban lényegesen egyedibb, személyre szabhatóbb élménnyé tudja varázsolni Számotokra ezt a fontos pillanatot.
Ugyanúgy hordja a nemzeti színű vállszalagot, felteszi a Nagy Kérdést, de innentől teljesen egyedivé tehetitek a szertartást. Kérhettek homokceremóniát, gyertyagyújtást, fogadalomtételt, akármit, ami Titeket jelképez.
Ha nem akarjátok, a násznépnek meg sem kell tudnia, hogy nem az “igazi” házasságkötési ceremónián vesz részt.

Hogy találjátok meg a tökéletes szertartásvezetőt?

Személyes találkozás! A legfontosabb és leghasznosabb tanácsom.
Semmiképp nem javaslom, hogy csak a Nagy Napon találkozzatok először a szertartásvezetőtökkel. Hetekkel az esküvő előtt már ismerkedjetek meg, így kialakul a bizalom, és valóban személyes ceremóniában lehet részetek. Egy igazán jó szertartásvezető igazodik a személyiségetekhez, belesző a ceremóniába csak rátok jellemző gondolatokat. Csodálatos esküvőben lehet részetek, ha megtaláljátok a Számotokra tökéletes személyt.

A szertartásvezető előnyei összefoglalva:

– igazán egyedi, Rólatok szóló szertartást vezényel le,
– az esküvő előtt megismer Titeket egy személyes konzultáció keretében,
– az időbeosztása rugalmas, igazodik Hozzátok a Nagy Napon,
– szinte bárhol, bármikor tart szertartást.

A következő linken több szertartásvezetővel készült interjút is olvashatsz:
https://www.nuptia.hu/2020/11/27/to-do-list-14-szertartasvezeto-felkerese/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.