Eszterék Nagy Napja

Hogyan ismerkedtetek meg? Mikor volt a lánykérés?

Kb. 10 éve ismerkedtünk meg amikor elsős voltam a jogi egyetemen, de akkor még mindketten párkapcsolatban voltunk, így akkor sem merült volna fel kezdeményezés, ha egyébként kedveltük volna egymást, de nem így volt. Egyikünknek sem volt szimpatikus a másik, és ezt nem is rejtettük véka alá. Majd 4 évvel az esküvőnk előtt Balázs eljött egy házibulimra, bár nem volt meghívva, és ott valami megváltozott. Az első randi fél évet váratott magára, ami sorsfordító volt. :)
A lánykérés Hévízen történt, akkor már mondhatni benne volt a levegőben, mert sokat beszéltünk arról, hogy közösen képzeljük el az életünket. Viszont a hévízi nyaralás után indultunk Barcelonába, és biztosra vettem, hogy majd ott lesz a lánykérés. De Balázs magyar földre akart letérdelni, és miután egy izgalmas és csodálatos naplementés hőlégballonozás után (ami gyerekkori álmom volt) földet értünk, letérdelt és feltette a nagy kérdést. A családomnak meséltem el először, de ők nem voltak meglepve, mert Balázs előtte kikért anyukámtól, teljes titokban. Nagyon romantikus volt!

Mikor kezdtétek el a szervezést? Mi volt az, amihez (akihez) már az elejétől fogva ragaszkodtatok?

Egy hónappal a lánykérés után már elkezdtünk szervezkedni. A helyszínt (Udvarház Étterem a Hármashatárhegyen) már évekkel azelőtt kinéztem, az első diplomámat ünnepeltük ott a családommal. Megmutattam Balázsnak, és nem is kerestünk mást. A fotósainkat én választottam, hozzájuk ragaszkodtam, Balázs pedig a videósból nem engedett, de tökéletesen egyetértettünk mindkét szolgáltatónkban, dacára annak, hogy mindkettővel túlléptük a keretet. A sors fintora, hogy azóta ők ketten egy cég lettek: a PurePhoto. Elsődleges szempont volt a profizmus, a különleges látásmód és az első osztályú minőség, és ennek csak ők feleltek meg a mi elképzeléseink szerint, úgyhogy egyből át is szabtuk a költségvetést. :D

Mi volt a Nagy Nap koncepciója, milyen stílusú esküvőt szerettetek volna? Mennyire sikerült megvalósítani az első elképzeléseket?

Imádjuk a természetet, így erdei hangulatú esküvőt képzeltünk, sok zölddel, ugyanakkor elegáns, letisztult, egyszerű kivitelezésben. Így az esküvőnk színei a zöld, a fehér és az arany lettek, stílusában pedig leginkább greenery, sok gyertyával. :) Nagy álmom volt, hogy az étterem plafonját zöld faágak borítsák, mintha az erdő beköltözött volna a terembe. Nagyon hosszan keresgéltem, a legtöbb szolgáltató nem vállalta, vagy nem is értette, mit szeretnék, páran vállalták, de az erre szánt keretünk sokszorosáért. Már majdnem feladtam, mire megtaláltam Thaly Esztert, a kertész lányát. Máig hihetetlen, de megcsinálta. Mindent megoldott! Továbbá azt is szerettem volna, hogy - mivel nyírségi lány vagyok - nyírfák alatt mondjuk ki a boldogító igent a templomban, majd azt, hogy a faágas plafondekorba fűzzön égősort, aztán, hogy az összes lépcsőn gyertyák égjenek lámpásokban, a boldogságkapu pedig legyen hatalmas és kör alakú. Nem tudtam olyat kérni, amit ne oldott volna meg, és tökéletesen belefért a keretbe. Az eredmény pedig káprázatos volt!

Hol találtad meg a ruhádat? Bérelted, varrattad?

Az első ruhám egy uszályos, letisztult, nagyon elegáns mikado selyem Jesus Peiro darab volt, amit - anyukám kérésének eleget téve - béreltem. A második pedig egy minden álmom szerint készült Naybel Designs darab lett: 6 réteg angol tüll volt a szoknyám, alatta egy merev selyem alsó szoknya, aminek hála nem mászott be a szoknya a lábaim közé, gyönyörű esést és tartást adott.A felső egy növénymintás csipke body volt, 3D-s virágokkal, teljesen egyedi elrendezés szerint, igazodva az erdő koncepcióhoz. Ez a ruha teljesen én vagyok, imádtam! Piros ruhám nem volt, aminek egyik oka az volt, hogy végig menyasszony szerettem volna lenni. Az elmúlt 2 évben 9 esküvőn voltunk, és éjfél után már sosem találom a menyasszonyt, főleg ha rövid ruhába öltözik át, elvész a színes vendégforgatagban - legalábbis én így éreztem. A másik oka pedig az volt, hogy mindenképp varratni szerettem volna, mert sehol nem találtam olyan ruhát, amin ne változtattam volna valamit, de anyukám ragaszkodott a bérelt ruhához, így lett két ruhám. Ez az egyetlen, amit megváltoztatnék az esküvőnkben: nem adnám be a derekam, és a templomi nagy ruhát is Andival varratnám. Egyébként a koszorúslány ruhákat is Naybel Andival varratták a lányok: egységes volt a sötétzöld szín és a szoknyahossz, de mindenkinek egyedi elképzelése volt a tetejét illetően, és a végeredmény magáért beszél.

Mennyire volt könnyű vagy esetleg nehéz az egyes szolgáltatókkal a kezdeti egyeztetés? Hogyan kezdtetek bele a szervezésbe? Hogyan/honnan kértétek be az árajánlatokat?

Hihetetlenül gördülékeny volt. A kutatómunkát én végeztem: google, facebook csoportok és ajánlások alapján. Nagyon élveztem végignézni töviről hegyire minden szolgáltatót, majd sorrendet állítottam fel, és megbeszéltem Balázzsal a top 3-5 versenyzőt, hogy miért tetszenek. A végső döntést mindig közösen hoztuk meg, elég gyorsan - tökéletes volt az összhang. Szerencsénkre mind az első, mind a második dátumunk szabad volt az összes szolgáltatónak, akit felhívtunk, úgyhogy 1-2 hónapon belül már meg volt a csapatunk és ez az átszervezéskor sem változott.

Akiket nehezebben találtam meg, az a kórus volt. Nagy álmom volt hogy kórus énekeljen, hónapokig kerestem anyukámmal. Végül egy felnőtt vegyeskórusunk lett, Hacknauer Bettina vezetésével akik varázslatossá tették a templomi szertartást: zengett a hangjuktól a Budavári Evangélikus Templom, én ott pityeredtem először, amikor ők elkezdtek énekelni - földöntúli volt!

Kik voltak a szolgáltatóitok? Írnál róluk néhány sort? Ajánlanád a munkáikat másoknak is?

Az Udvarház Étteremben volt a polgári szertartás és a vacsora. Csak jó tapasztalatom van velük, udvariasak voltak, nagyon kedvesek, lesték a vendégeink minden kérését. Hagyományos menüt választottunk, és minden nagyon finom volt, az éjféli töltött káposztáról pedig még hetek múlva is ódákat zengett a násznép. Ráadásul a szervezésben is rengeteg tippet adtak, nagyon segítőkészek voltak, szerettem velük szervezkedni.
Az esküvő koordinátorunk Kaiser-Nagy Mariann volt, aki egy tündér! Két nappal az esküvőnk előtt csatlakozott be aktívan a szervezésbe, és mindent elintézett nekünk! Levett minden terhet a vállunkról a nagy napon, és ami miatt valóban egy kincsnek gondolom: hogy a koszorúslányaim és az örömszülők is teljesen tehermentesítve voltak. Nálunk nem rohangált anyukám a parkolóba, nem szakadt meg a tanúm az ajándékok cipelésével, nem ugrasztottam egy koszorúslányt sem a vacsorája mellől, mert valami kellett, mivel Mariann még azelőtt megoldotta, hogy kérni kellett volna. A ceremóniamesterünk egy jóbarátunk volt, aki rengeteg esküvőn közreműködött korábban, de már nem vállal esküvőket.

 

A szertartásvezetőnk Dragon Zsófi volt, tökéletesen egyedivé tette a polgári szertartásunkat. Gyönyörű hanghordozása van, abszolút nem a megszokott, pátoszos, versmondós, giccses típus - ami nekünk nagyon fontos volt. Mi is és a vendégeink is egyszerre voltunk meghatottak és nevettünk fel egy-egy édes kis történetrészleten, ami a szerelmünk útját elevenítette fel Zsófi tolmácsolásában. Varázslatos volt.
A sminkemet és a koszorúslányok sminkjét is Huszka Barbi készítette, meg se mozdult hajnal 4-ig, pedig eléggé elvadult a buli éjfél után. Nem fénylett, nem kopott, nem kenődött, tökéletes volt! 
A hajam egyszerű spanyol konty volt, amit a bulira ki akartam bontani, emiatt hajlakk nem is került rá. Viszont mikor oda került a sor, nem volt szívem szétszedni, ráadásul elég meleg nap volt, és a végigtáncolt éjszaka miatt is ki voltam melegedve, úgyhogy a kényelem győzött: maradt a konty. Hajlakk hiány ide vagy oda, tökéletesen tartott, nem is értem, hogyan. Varázslat. A fodrászom Petróczky Vivien volt (Heaven In Style szalon).
A jegygyűrűm és a karika gyűrűink is a Bojti Ékszermanufaktúra remekei. A szolgáltatás felső kategóriás, le voltunk nyűgözve Bojti úr hozzáállásától és segítőkészségétől. Klasszikus karikagyűrűket választottunk, az enyém sárga arany, ugyanolyan mint sok generáció óta női ágon mindenkié. Balázsé ennek a férfi párja lett, ami platina - férfias, elegáns és gyönyörű. Minden nap büszkén viseljük ezeket a csodás kis ékszereket.
A tortánk Marangona volt, három ízt választottunk: sós karamell, pisztácia-csoki és szőkecsoki-málna-mascarpone. Szintén ők készítették a pohárdesszerteket pink limonádé, ropogós nugát és kávés ízekben, valamint kértünk tőlük még pár tálca cake popot, amit imádok (és nagyon feldobta a desszertasztalt). Isteni volt minden!


A cipőm egy szuperkényelmes Tamaris volt (sosem hordok magassarkút, de ezt hajnal 4-ig le sem vettem!), egy pici gyöngy fülbevalón és egy vékony karkötőn kívül semmi mást nem viseltem. A mennyei sütemények háznál készültek Ibrányban, a sós falatkákat (pogácsa, sajttal töltött finomságok stb.) pedig a Daubnerből hoztuk.
Az ültetőkártyák lézervágott fa nevek voltak: a kosarbolt.hu-n találtam olyan betűtípust, ami legjobban tetszett. A natur fa feliratokat lefújtuk arany festékkel, a végeredmény pedig nagyon elegáns lett. Ez volt egyben a köszönőajándékunk is, mivel mi személy szerint nem látjuk értelmét ennek a hagyománynak, és fontos volt, hogy önazonosak legyünk a nagy napon. Pl. emiatt nem volt csokor- sem harisnyakötődobás. A csokromat egyébként nagymamának adtam, mert ő szereti a legjobban a virágokat a világon. A csokromon kis medálokban rejtettem el azok fotóit, akik az égből figyelték a nagy napunkat (három nagyszülőm és apukám), én így emlékeztem meg róluk.
A vendégkönyvet és a menükártyákat a Vintage Völgy készítette: nagyon minőségi, gyönyörű munkákat adnak ki a kezükből, gyorsan és pontosan dolgoznak, és minden egyedi kérést megoldottak.
A menyasszonytánc pénzgyűjtőnk egy földgömb volt, összhangban az asztalszámokkal, amit Anide Design készített nekünk, a főasztal hátterét adó egyszerű fehér vászonnal együtt, amin gyönyörű betűkkel állt a kedvenc részletünk a bevonuló zenéből (Grant Gustin - Running Home to You).
Az esküvőn a kedvenc pillanatom a táncunk volt. Én nem szerettem volna táncolni, Balázs viszont ragaszkodott hozzá. Ő nagyon ügyes, jó ritmusérzéke van, határozottan vezetett, így könnyű dolgom volt. A táncunkat Torkos Rita tanította be, 8 órát vettünk, igazi kihívás volt összehangolni a jogi szakvizsgáimmal és a munkánkkal, de Rita nagyon rugalmas volt, és imádtunk a táncórákat. A táncunk lett végül nekem az, amit semmiért nem adnék oda az esküvőnkből. Josh Groban - Granted c. száma nem hagyományos esküvői nyitótánc zene, mégis csodálatos koreográfiát varázsolt nekünk, amikor pedig Balázs felkapott és 6-7 forgással megpörgetett mindenki tapsolt és szem nem maradt szárazon.
DIY projekt volt a meghívónk: a sötétzöld borítót Etsyről rendeltem, a nyomda pedig a Digitalpress volt, akik gyönyörűen dolgoznak aranyozással. Az asztal "számokat" Balázs készítette: a tematikus asztalaink azokról a világvárosokról voltak elnevezve, ahol kettesben jártunk, és minden asztalon egy adott helyszínen készült közös fotót helyeztünk el, vékony arany keretben, a dekorhoz igazított design-nal.


Hogyan zajlott a Nagy Nap? Mennyire izgultatok?

A Marriott Hotelben volt a készülődés, így előző este ott aludtam anyukámmal. A Panorama lakosztályt kaptuk, egyszerűen mesés volt a kilátás. Nem ez volt az eredeti terv, de a covid miatt bezárt a hotel ahol eredetileg készülődtünk volna, erről viszont az esküvő előtt 2 nappal szóltak (gondolhatjátok, mit éltem át abban a 2 percben, mikor megtudtam), de bocsánatkérésképpen a Marriottba módosították a foglalásunkat. Ezt tehát a covidnak köszönhettem, máig hihetetlen. Reggel ide érkeztek a koszorúslányok, a fotósok, videósok, a sminkes, a fodrász, és az esküvőkoordinátor. Az egész délelőtt egy szuper csajos program volt, pezsgőztünk, nevettünk, készülődtünk, fantasztikus volt.

15:30-kor kezdődött a templomi szertartás a Budavári Evangélikus templomban, ahová egy kedves ismerősünk vitt minket egy hófehér Mercedes cabrioban: mivel gyönyörű volt az idő, lehajtotta a tetőt, szuper volt (a hajam meg se mozdult, mondom, varázslat), rengetegen integettek nekünk. A násznép a templomba érkezett, Balázs pedig az oltárnál látott meg először. A templomi szertartás után csoportfotózás volt a templom előtt, majd irány a Hármashatárhegy, az Udvarház Étterem a romantikus felfelé vezető erdei úttal és a lélegzetelállító kilátással. Adtunk fél órát a vendégeknek hogy egyenek, igyanak, megérkezzenek, de a nagy többség a kilátással szelfizett, teljesen odáig voltak.

A mesés polgári szertartás után gratulációk következtek - meglepődtünk, mennyi tárgyi ajándékot is kaptunk. Majd kiscsoportos fotózások következtek a kör alakú boldogságkapu előtt, háttérben a naplementében fürdő gyönyörű várossal. Vacsora alatt volt egy kvíz, ami rólunk szólt, nagyon szerették a vendégek, szuperül teljesítettek, és kicsit még jobban megismertek minket.

Vacsora után átköltöztem, és nyitótánc következett - imádtam minden pillanatát. Majd hatalmas buli kerekedett, ami okozott némi csúszást mert egyszerűen nem lehetett leültetni a násznépet - - ami csak és kizárólag az AX és Gyarmati DJ páros érdeme, fergeteges buli volt végig. Így a csillagszórózás majdnem éjfélre csúszott, ami után rögtön jött a torta. Míg a vendégek falatoztak, legalább leültek egy kicsit, így volt esélyünk a 3 játékból egyet (Mr. és Mrs.) lejátszani, alig húztam vissza a cipőmet, és megint tele volt a tánctér. Fél 4-ig mulatott a nép, aminek egy kisebb DJ baleset vetett véget, amikor lehalkult a zene, akkor éreztem először, hogy mennyire iszonyatosan fáradt vagyok, a legjobb értelemben. Izgulni semennyire nem izgultunk, és ez Kaiser-Nagy Mariann érdeme = mindent megért, hogy aznap tökéletesen nyugodtak, átszellemültek és határtalanul boldogok lehettünk, mert tudtuk, hogy a legjobb kezekben van a nagy napunk.


Volt esetleg vicces jelenet, aprócska baki, amire így utólag már mosolyogva gondolsz vissza?

Na igen, a DJ baleset… Az történt, hogy egy már nem-szomjas barátunk mindenáron számot akart kérni, és hát a mozgáskoordinációja már nem volt tökéletes, így kis híján elbontotta a DJ pultot, mögötte többmillió forint értékű felszereléssel. Szegény lemezlovasaink eléggé megijedtek, úgyhogy azonnal lekapcsoltak mindent. 20 perc múlva, mikor mindent rendben találtak, visszakapcsolták volna, de addigra már csak kb. 30-an maradtunk, és úgy döntöttünk, hogy ez így volt kerek, úgyhogy még ittunk pár gönci barackot, amíg megérkeztek a taxik és a Marriott felé vettük az irányt.

Mi volt a legkülönlegesebb pillanat az esküvőn?

A táncunk, ami tökéletesen sikerült és a templomi kórus. A legmeghatóbb pedig a szülőköszöntés.


Van bármi, amit másképpen csináltál volna a Nagy Napon?

Van: Az első ruhámat is a Naybel Designs varrta volna, és nem kölcsönöztem volna. Sajnos nagy volt rám (ez jellemző a szalonokra) és nem tudták úgy rám igazítani, ahogy szerettem volna. Bevették ugyan a derekát, de a háta elállt, a válla csúszkált, folyton buggyant valahol a méretkülönbség miatt, és bár gyönyörű ruha volt, nem éreztem a magaménak emiatt.

Mit tanácsolsz azoknak, akik még az esküvőszervezés elején járnak? Mire figyeljenek mindenképpen?

Legyen esküvőkoordinátoruk, és élvezzék ki minden pillanatát! Akkor is ha csak 25 fős esküvőjük van! Láttam már menyasszonyt habos ruhában após-nadrágot varrni, örömanyát elkésni a vacsoráról mert a parkolóban kellett intézkednie, vőlegényt kölcsön-övben, mert nem volt aki hazaugorjon az övéért, és nagypapát elszaladni a közeli obiba ragasztóért. Örülök, hogy semmi ilyen terhet nem tettem a számomra legfontosabb emberekre életem legfontosabb napján, ugyanis LEHETETLEN mindenre felkészülni. Én megpróbáltam, a túlszervezés definícióját rólam írták, de nem lehet mindenre felkészülni, mivel minden esküvő, minden násznép, minden nap egyedi.

Szolgáltatók:

Dekoráció: A kertész lánya
http://www.akerteszlanya.hu/
Menyasszonyi ruha: Naybel
http://www.naybeldress.hu/
Helyszín: Udvarház Étterem
http://www.udvarhazetterem.hu/
Szertartásvezető: Dragon Zsófi
https://www.facebook.com/zsofi.szertartasvezeto/
DJ: Ax & Gyarmati
http://axgyarmati.hu/
Fotó, videó: PurePhoto
https://purephoto.net
Fodrász: Petróczky Vivien Heaven in Style
http://www.heaveninstyle.hu/
Smink: Huszka Barbara - MakeUp Artist
http://www.huszkamakeup.hu/
Karikagyűrűk: Bojti Ékszermanufaktúra
http://www.bojtiekszer.hu/
Torta, desszertek: Marangona
http://www.marangona.hu/
Vendégkönyv, menükártya: Vintage Völgy
http://vintagevolgy.hu/
Kézműves földgömb: Anide Design
https://www.facebook.com/AnideDesign/
Tánctanár: Torkos Rita
http://www.torkosrita.hu/
Esküvői koordinátor: Kaiser-Nagy Mariann - Esküvőszervező
http://azeskuvoszervezo.hu/

Nagyon köszönöm Eszternek, hogy elmesélte a Nagy Napjukat. Sok sok boldogságot kívánok nekik! :)