Mai cikkünkben néhány érdekességet hoztam a gyűrűk történetéről.

Mikortól jelképezi a gyűrű az elköteleződést, házasságot?

Már egészen régóta, az ókor idejétől szokás a jegygyűrű viselése, mely a legszorosabb szövetséget jelképezi egy pár két tagja között.
Magyarországon az eljegyzési gyűrű viselésének hagyománya a 19. századig nyúlik vissza. Előtte eljegyzési gyűrű helyett úgynevezett jegykendőt adtak a leányok a vőlegénynek. A jegykendő négyzet alakú kendő, melyet a legény gatyája korcában, nadrágja, mellénye zsebében viselt a lakodalomig, amikor ezzel kötötték hátra menyecskésen az új asszony fejét.
Ezt a hagyományt váltotta fel szép fokozatosan az ékszerek ajándékozásának szokása, míg végül a jegykendő hagyománya elmaradt.
A 20. századtól kezdett elterjedni az a szokás, hogy a leányok több ifjútól is kaphattak jegygyűrűt (melyek általában színes kövesek voltak), és a végül választott ifjú adhatta a végső, arany karikagyűrűt választottjának. A leány innentől „elgyűrűzött” menyasszonnyá vált.
Ezután kezdtek el elterjedni, német szokásra, a vésett gyűrűk, melynek belső felébe valamilyen személyes gondolatot, becenevet, dátumot vésettek.

Melyik ujjon kell hordani a gyűrűket?

Manapság az eljegyzés történhet úgynevezett szoliter gyűrűvel (egy köves gyűrű), majd az esküvő után még egy karikagyűrű is mellékerül. Ebben az esetben a szoliter gyűrű az esküvő napjáig a bal kézre kerül, az esküvő után pedig a karika- és a szoliter gyűrű egymás mellé a jobb kézre.
Másik lehetőség, hogy az eljegyzéskor már karikagyűrű kerül az ujjakra (jellemzően ekkor már a vőlegényére is). A baloldalon viselt karikagyűrű az esküvő napján átkerül a jobb kézre.

Miért a negyedik ujjunk a gyűrűsujj?

Ókori hiedelem szerint a 4. ujj egy véna által közvetlen kapcsolatban van a szívvel. Ezt a hiedelmet később megdöntötték, mégis fennmaradt ez a szép szokás. Ezt később átvették a görögök, rómaiak, és végül a keresztények.

Milyen anyagú a legnépszerűbb karikagyűrű?

Természetesen az arany (legyen akár fehér, akár sárga, vagy rozé arany) vezeti a képzeletbeli ranglistánkat, de egyre elterjedtebbek a titánium, orvosi acél, palládium, fa gyűrűk is. Érdemes körbenézni a hatalmas választékban, biztosan megtaláljátok a Nektek tetsző gyűrűpárt. Egyre több pár választja azt az opciót is, amikor a két gyűrű nem tökéletesen egyforma, hanem mindkettőjük személyéhez szabott (pl. a menyasszonynak gyémántokkal kirakott)

A mindig hordott karikagyűrű tanúskodik elkötelezettségetekről a házasságotok iránt, kifejezi a másik irányába tanúsított tiszteleteteket, megóv a hűtlenkedéstől.
Természetesen, ha olyan a munkátok, ahol veszélyforrást jelent a gyűrű viselése, mindenképpen vegyétek le, és csak akkor hordjátok, ha teljesen biztonságosan tudjátok tenni azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.