Talán az egyik leggyakrabban ismételt kérdés, mennyibe is kerül egy esküvő? Az első lépés az esküvőszervezéskor, hogy határozzátok meg közösen, mennyit is tudtok (akartok) az esküvőre szánni. A párok fele stresszel a költségek miatt, de ha előre átbeszélitek a legfontosabbakat, akkor a szervezés jóval gördülékenyebben megy majd.

Válaszoljatok erre a néhány kérdésre, és máris meg tudjátok becsülni, körülbelül mennyibe is kerül majd a Nagy Napotok. Utána már látni fogod, melyek a legnagyobb tételek, és hol marad még esetleg tartalék egyéb, szíveteknek kedves kiegészítőre.

1. Mennyibe kerülnek a környéken a szolgáltatók, helyszínek?

Nagyon sok múlik azon, hol szeretnétek tartani az esküvőt. Bizony, még mindig Budapest az egyik legdrágább lokáció.
Egy tanulmány szerint a párok már azelőtt meghatározzák a helyszínre szánt költségbecslésüket, hogy utánajárnának, milyen lehetőségeik vannak.

2. Mi a legfontosabb számotokra?

Mi a legfontosabb számodra?

Mielőtt belefognátok a szervezésbe, beszélgessetek a jövendőbeliddel az esküvővel kapcsolatos elvárásokról, elképzelésekről.
Például: Ha az esküvőt egy népszerű évszakban vagy szombat este tartjátok (ami általában többe kerülhet), hajlandóak vagytok-e kisebb vendégszámra, hogy pénzt takarítsatok meg? És ha nagy esküvőt akarsz, hajlandó vagy feláldozni néhány dolgot?

3. Mi az a néhány dolog, amire, ha szükséges, többet is áldoznátok?

Egy amerikai tanulmány szerint minden 3. pár hajlandó növelni is a költségvetést, ha számára különösen fontos dologról van szó. Üljetek le Pároddal, és beszéljétek meg, mi az, amire esetleg többet költenétek az eredeti költségvetéstől eltérően, és ezt az összeget inkább hozzáteszitek az esküvő költségvetéséhez, vagy valamiből lefaragtok?

4. Ki fizeti az esküvőt?

Az egyik legkényesebb téma következik.
Beszéljétek át, ki fizeti az esküvőt.

  • Ha a családotok is beszáll a költségekbe, akkor mindenképpen szükséges, hogy velük is üljetek le, és nyíltan, őszintén kommunikálva határozzátok meg az összegeket.
  • Ha Ti fizetitek az esküvőt, kettesben jelöljétek meg a maximálisan elkölthető büdzsé

4. Mennyire szólnak bele a szülők az esküvő szervezésébe?

Míg a párok nagy része hálás szüleiknek az anyagi segítségért, harmaduk úgy érzi, kötelessége meghallgatni a véleményüket, ötödüket pedig kifejezetten bosszantja, ha úgy érzik, a szülők beleszólnak a szervezésbe. Ha szülők hozzájárulnak a Nagy Nap költségeibe, az illem is azt diktálja, hogy higgadtan kommunikálva, sokat beszélgetve jussatok közös nevezőre az esküvővel kapcsolatban. Tisztázzátok le már az elején, mennyire szeretnétek bevonni őket a szervezésbe, így rengeteg későbbi konfliktust elkerülhettek.

5. Mennyi a teljes esküvő költségkerete?

Tisztázzátok le már az elején, hogy körülbelül mennyit szántok a teljes esküvőre. Egy átlagos esküvő 2-3 millió forint közötti összegbe kerül 2021-22-ben.

6. Osszátok fel az esküvő költségkeretet!

Az teljes költségkeret meghatározása után érdemes egy táblázatban szétosztani, mely tételekre mekkora összeget szántok. Ehhez nagy segítséget nyújthat cikkünk, melyben konkrét összeghatárokkal felsoroltuk az esküvő legfontosabb tételeit:

Kattints ide a cikk elolvasásához!

Talán feleslegesnek tűnik tételesen meghatározni az egyes költségelemeket, mégis nagyon hasznos tud lenni, ha egy-egy, szíveteknek nagyon fontos tételnél magasabb árkategóriában gondolkoztok. Így láthatjátok, melyik tételeknél tudok még lefaragni a kiadásokbóll.

Tudtad, hogy a költségek csaknem felét a helyszín és az ételek-italok teszik ki?

7. Tartsd napra készen a költségvetésedet!

Rendkívül fontos, hogy ne csak egy előzetes költségvetésed legyen, hanem a szervezés során folyamatosan aktualizáld is azt.
Érdemes lehet két táblázatoszlopot készíteni, az egyikbe a tervezett, a másikba a tényleges költségeket írva, így folyamatosan tudni fogod, pontosan hogyan is álltok a végösszeggel.

Csatlakozz közösségi oldalunkhoz!

https://www.facebook.com/nuptiaeskuvo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.