Az esküvőd hangulatát nagymértékben meghatározza, milyen zene szól a háttérben már a vendégvárás alatt, egészen a hajnalig tartó buliig.
Örök kérdés, hogy esküvői dj vagy zenekar szolgáltassa a zenét.
Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, ezért cikkünket ennek a témának szenteljük.

Kezdő lépések és megbeszélnivalók

Ültetek le pároddal és beszéljétek át a következő kérdéseket, amikor felmerül a kérdés: dj vagy zenekar?

1. Mennyit szeretnétek/tudtok a zenére költeni?

Egy élő zenekar általában jóval drágább, mint egy dj szolgáltatás, hiszen rengeteg felszereléssel érkeznek az estére, és általában több tagból is állnak. Nézzetek rá a költségbecslésetekre, és döntsétek el, mennyit tudok zenére költeni.
Ha nincs keretetek egész napra felbérelni egy zenekart, de ragaszkodsz az élőzenéhez, érdemes az est egy részére felkérni egy zenekart, az este többi részre pedig kérj fel egy dj-t.

2. Milyen hangulatot szeretnél az esküdön?

Jól ismered vendégeidet. Tudod, hogy inkább táncoslábú tagok alkotják, akik hajnalig ropnák a parketten, vagy inkább csendesebb, beszélgetős estére vágysz?
Egy vonósnégyes igazán romantikus, meghitt hangulatot teremt a Nagy Napod, míg egy rockandroll zenekar már az első perctől bulihangulatot szolgáltathat.

Dj esetében nincs műfaji megkötés, hiszen mindig az aktuális hangulathoz igazodva válogatja majd össze a dalokat. Akár kedvenc dalaidat is kérheted tőle. Ez az opció nem minden élőzenésznél működik, ha az adott szám nincs a repertoárjában.

3. Van-e valamilyen tematikája az esküvődnek?

Ha például Nagy Gatsby stílusú esküvőre vágysz, érdemes olyan zenekart választani, akik kifejezetten 1920-as évekre specializálódtak.
Egy Gyűrűk Ura tematikájú esküvőre tökéletes egy csellista vagy vonósnégyes.
Ha pedig a Grease stílusú pörgős esküvőre vágysz, találhatsz szuper együtteseket  vagy egy profi dj-t, aki megteremti a hangulatot.

4. Van-e a helyszínnek valamilyen méretbeli korlátja?

Egy zenekarnak általában több helyre van szüksége, mint egy dj-nek.
Érdeklődj a helyszínen, hogy nagyjából hány fő fér el kényelmesen és biztonságosan a teremben, hogy maradjon hely a táncolához is.

5. Szeretnél-e teljesen egyedi lejátszási listát?

Ha szűkös a költségkereted, vagy nagyon egyedi az ízlésetek, akár saját lejátszási listát is készíthettek a Nagy Napra. Arra érdemes figyelni, hogy legalább 4-5 órányi hanganyagot válogassatok össze.
Akár a dj-vel egyeztethettek is, mely dalokhoz ragaszkodsz.

Ha megvan a jelölt:

Ha sikerült eldönteni, melyik irányba indultok  a dj vagy zenekar témában, a következő lépés a személyes egyeztetés lesz az esküvői szolgáltatóval. Következzen néhány kérdés, amit mindenképpen tegyetek fel már a megbeszélések során, hogy a Nagy Napon ne legyenek kellemetlen meglepetések.

1. Mennyibe kerül majd a szolgáltatás? Hány órára szól a megbízás? Túlóra esetében van-e felár?

Mindenképpen tisztázzátok ezeket a kérdéseket, hogy az esküvő végén ne érjen kellemetlen meglepetés azért, mert nem volt világos, pontosan hány órányi szolgáltatásra szerződtetek le, és az esetleges többlet órák milyen áron lesznek elszámolva.
Fontos megbeszélni azt is, hogy a dj vagy zenekar hány órától kezdjen majd. Már a vendégvárás alatt is szolgáltassanak zenét, vagy csak a szertartás után kezdenek.

2. Elérhető-e a Nagy Napotokon?

A népszerűbb szolgáltatókat már legalább egy évre előre lefoglalják. Mielőtt beleéled magad, hogy a kiválasztott szolgáltató lesz a Te embered, mindenképpen időben lépjetek a megkereséssel.

3. Ismeri-e, megvan-e a kedvenc számotok?

A számotokra legfontosabb dalokról mindenképpen beszéljetek. Ha egyedi dalt szeretnétek, hajlandóak-e megtanulni, bevenni a repertoárba, illetve dj esetében megvásárolni a jogokat.

4. Milyenek a referenciái?

Egy jó szolgáltató örömmel osztja meg a referenciáit. Ha sikerül esetleg felvenned a kapcsolatot olyan párokkal, akiknél a kiszemelt szolgáltató dolgozott, rengeteg hasznos információt megtudhatsz a szolgáltatás minőségéről.

5. Beleegyezik abba, ha néhány dalt tiltólistára tesztek?

Akár a kedvedet is elronthatja a Nagy Napon, ha a gyűlölt dalokat is lejátszák. Beszéljétek át, mi az, amit semmilyen körülmények között nem akarsz hallani az esküvődön.

6. Nyitott arra, hogy a vendégek az est folyamán dalokat kérjenek?

Ez a kérdés nagyrészt Nektek is szól. Szeretnéd, ha a násznép is beleszólhasson abba, milyen dalok szóljanak, vagy inkább az előre megbeszélt sorrendben következzenek a számok. Ha nem szeretnéd, hogy a vendégek dalokat kérjenek, akkor kérdezd meg a szolgáltatódat, hogyan fogja kezelni ezt a kérdést az est folyamán.

7. Részt vehettek-e egy zenekari próbán, hogy élőben is meghallgathassátok őket?

Ez vonatkozik a zenekarokra és a dj-re is. Ha van lehetőség, akkor ismerkedjetek meg a zenekar vezetőjével és a dj-vel, hiszen az ő személyisége nagyban befolyásolja majd az est sikerét.

8. Hogyan fogja díszíteni a színpadot, a dj pultot? Milyen ruhában lesznek?

Valószínűleg az egyik utolsó dolog, amit látni akarsz, hogy egy elegáns esküvőre a dj kockás nadrágban és diszkófényekkel érkezzen.
Tisztázzátok le, van-e színbeli vagy stílusbeli megkötés, amihez ragaszkodsz. Természetesen nem kell, hogy végletekig meghatározd az öltözéküket, de iránypontokat megbeszélhettek.

Reméljük, cikkünk hasznosnak bizonyul esküvőszervezés közben.

Ha pedig esküvőre zenészt vagy dj-t keresel, látogass el Esküvői szolgáltató kereső oldalunkra:

Zenekar keresek

Dj-t keresek

Kövess minket facebook oldalunkon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.