Egyedi szertartást szeretnétek? Csonti Katalin szertartásvezető az egyeztetéseket követően igazán személyre szabott szertartással készül.

1. Kérlek, mesélj kicsit magadról: Mikor és miért kezdtél el szertartásvezetőként dolgozni? Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

Csonti Katalin vagyok, szertartásvezető. Szegedre egyetemi éveim alatt költöztem. Itt végeztem el a Fizikus mesterképzést, amit egy Közgazdász diplomával egészítettem ki. Nagyon szeretem a szakmám. Azonban azt az örömet megfogalmazni is nehéz, amikor egy pár előttem mondja ki az IGENT. Amikor láthatom a boldogságuk. Ezért is lettem szertartásvezető.

Része lenni ennek a pillanatnak nagyon különleges, és hálás vagyok, hogy az életem úgy alakult, hogy egy ilyen különleges új szakmát is megismerhettem.  – Csonti Katalin szertartásvezető

A járvány ideje alatt végeztem el a szertartásvezetői tanfolyamot, és amint újra lehetőség volt esküvőkre, elindítottam a vállalkozásom. Fontosnak tartom a kreativitást, és olyan hivatásra leltem a szertartásvezetésben, amibe nagyon sok kreativitást lehet belevinni. Főként Szegeden és környékén tartok szertartásokat, de gyakoriak a Budapest vagy Balaton környéki megkeresések is.

Vajdasági magyarként sok barátom, ismerősöm van, akik a hivatalos részét megtartják Magyarországon, de odahaza is szeretnének egy jelképes szertartást tartani, ilyenre is több példa volt már, nem okoz gondot határon túli szertartásokat vállalni, sőt örülök, hogy a segítségükre lehetek.
Szerencsés vagyok, mert egy olyan családban nőttem fel, ahol egymás szeretete és támogatása mindig az első helyen áll. Szüleim házassága etalon számomra. Ritka az a kapcsolat, amelyik ennyire harmonikus, őszinte és mély szeretetre épül. Láttam, ahogy egymást támogatva vészelnek át háborút és különböző megpróbáltatásokat úgy, hogy én gyerekként abból alig éreztem valamit. Láttam, ahogy egymást tisztelve adnak teret az önmegvalósításra is. Ezért is mondhatom, hogy igazán hiszek a házasságban és abban, hogy a család a legfontosabb. Tudom, hogy tényleg van nagybetűs IGAZI!

2. Szoktatok-e személyesen találkozni a párokkal az esküvő előtt, hogy átbeszéljétek a részleteket, vagy inkább telefonon/e-mailben teszitek?

Teljesen a párokra bízom, ahogyan nekik a legkényelmesebb. Én örülök a személyes találkozásoknak, mert már akkor elindul az egymásra hangolódás. Szerintem fontos a kisugárzás és a személyes találkozás alkalmat ad a pároknak arra, hogy biztosabban érezzék, hogy tényleg velem szeretnék majd a Nagy Napot átélni. Természetesen a mai online felületek is alkalmasak video beszélgetésekre, így a távolabbi párok esetében ezzel szoktunk élni.

3. Melyik a kedvenc részed egy esküvőn?

Két kedvenc részem is van … sőt tudnék hármat is felsorolni, de ha csak egyet lehet kiemelni, akkor azt a részt mondanám, amikor a párok eddigi közös útjukról mesélek.

Van egy kérdéssor, amire külön-külön kérem, hogy e-mail-ben válaszoljanak a szertartás előtt. Azért külön-külön, hogy legyen egy kis meglepetés a szövegben egymás számára is. Olyan kérdésekre válaszolnak például, mikor érezték először, hogy a társuk a nagybetűs IGAZI. Vagy például mi volt a legviccesebb közös emlékül stb. Ezekből olyan személyes részt lehet írni, amit a szertartás közben mesélve, biztosan lesznek öröm csillogások a szemekben. Egyik alkalommal a fotós jött oda hozzám, és monda, hogy ő nem szokott meghatódni, és a párt sem ismeri annyira, de most nagyon átérezte, és meghatódott.

Szóval a kedvenc részem, ezeket a közös emlékeket elmesélni, és közben látni ahogy szinte újra átélik, és ahogy egymásra néznek közben, azzal a bizonyossággal, ami a szívükben van… na az a kedvenc pillanatom.

4. Volt olyan szituáció, amit improvizálva kellett megoldanod, a násznép mégsem vett észre semmit?

Általában szinte fejből mondom a szöveget, így szerencsére nem kell aggódni, hogy rossz sort olvasok vagy hasonló. Nagyon hálás vagyok az iskolának, ahol tanulhattam a szertartásokról, mert sok lehetséges „bakira” előre felhívták a figyelmünket. Kezdve attól, hogy mindig legyen legalább két toll, ha véletlen aláírás közben kifogyna, egészen addig, hogy a frizuránk lehetőleg legyen eltűzve, mert ha fúj a szél, és egyik kezünkben a mappa a másikban pedig a mikrofon nem lesz harmadik, amivel igazgassuk az elszabadult tincseket. Szóval szerencsére már sok tipp a tarsolyomban van, de azért lehetnek bakik. Nekem az a trükköm, hogy kényelmes tempóban mondom a szöveget, így lehetőségem van arra, hogy reagáljak ha történne valami, úgy hogy az minél kevésbé legyen feltűnő a násznép számára.

Lámpalázam szerencsére nem szokott lenni, ezt pedig a fizikus oktatásnak köszönhetem, mivel annyira kevesen voltunk, hogy minden tanár a szóbeli vizsgázást választotta, persze akkor ennek nem annyira örültem, de így megtanultam kiállni és akár komoly témákról is közönség előtt beszélni, előadni.

5. Ha egy szót mondhatnál, hogy mi a legfontosabb dolog egy esküvő megszervezése közben, mi lenne az? Miért?

Szertartásvezetőként? A ráhangolódás. Mert szerintem fontos, hogy egymásra hangolódjuk a párokkal, így tudom igazán úgy alakítani a szöveget, hogy az nekik a legjobb legyen. Ráadásul ez az egyik legfontosabb nap az életükben, így minél jobban szeretek ráhangolódni erre az érzésre, mintha csak az én nagy napom lenne, azért hogy ez az érzés a szertartás közben is végig velünk legyen.

Csonti Katalin elérhetőségek:

Honlap: https://azertgyultunkossze.hu
E-mail: +3670/6035-955

Kapcsolódó cikkünk:

Esküvőszervezés tippek – Szertartásvezető felkérése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.