5+1 tippet hoztunk, melyet érdemes megfogadnod az esküvői forgatókönyv megírása során. Cikkünkben egy esküvői forgatókönyv sablon is megtalálható. A jó forgatókönyv sokat segít abban, hogy esküvőd a leggördülékenyebben menjen.
 
Amikor az Nagy Napról van szó, az időzítés az egyik legfontosabb. Ezért elengedhetetlen az esküvői napjának beosztása – hiszen néha pér perces késés is felboríthatja a menetrendet, ezzel stresszhelyzetbe hozva Titeket.
Ne felejtsd, hogy nem létezik mindenki számára megfelelő esküvői forgatókönyv sablon, hiszen minden esküvő más.
Ennek ellenére van néhány kipróbált és megfontolandó szabály, melyeket, ha követtek, nagyban segít a stresszmentes esküvőben.
 
 
 
1. Gondold végig a Nagy Napodat!
Számos döntést kell meghoznod, mielőtt elkezdenéd létrehozni az esküvőd beosztását. Ha meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket, akkor valószínűleg készen állsz arra, hogy elkezd létrehozni az esküvői ütemtervedet!
 

– Hol fogtok készülődni? a szertartás helyszínén, vagy valahol máshol (pl. egy szállodában)?

– Az esküvőd és a fogadásod külön helyen van? Ha igen, akkor figyelembe kell vennie az utazási időt az esküvői ütemtervében.

– Minden vendég külön utazik majd a helyszínek között, vagy erre a célra kibéreltek esetleg egy kisbuszt? Ez utóbbi egy kicsit gyorsabbá teheti az utazásokat.

– Szeretnél “first look” fotózást is? Vagy inkább a szertartások után fogtok fotózkodni?
 
– Szeretnél esküvői fotókat készíteni egy adott időpontban (pl “arany óra”, az utolsó órában, mielőtt a nap lemegy)? Ha igen, mindenképpen be kell ütemezni a napirendbe.
 
– Meddig tart a ceremónia? Ezt érdemes előre megbeszélni az anyakönyvvezetővel, szertartásvezetővel, lelkésszel. Míg az átlagos esküvői szertartás körülbelül 30 perc, egyes vallási szertartások hosszabb időt is igénybe vehetnek (például ha teljes katolikus misét tartotok).
 
– Lesz vendégfogadás a szertartások előtt?
 
– Tervezel egy első táncot, szülői táncokat (például apa-lánya táncot és / vagy anya-fia táncot), vagy más ünnepi táncokat a fogadáson?
 
– Hány pohárköszöntőt szeretnél? Kik szólalnak majd fel?
 
– Lesznek hagyományos játékok? pl csokordobás, harisnyakötő dobás
 
– Mennyi ideig lesznek jelen a fotósaid (DJ/zenekar, videós, stb.) az esküvődön?
 
2. Kezd el a tervezgetést!
Mivel minden esküvő más, így valószínűleg egyek –  az interneten található  – esküvői forgatókönyv minta sem fedi le teljesen az esküvődet, de érdemes sablonként használni.
 
A szertartások idejét használd kiinduló pontként. Készíts listát minden olyan eseményről, melynek meg kell történnie a szertartások előtt és után, majd határozd meg, mennyi ideig tartanak. Ezután elkezdheted kitölteni a napirendet.
Nézd meg az alábbi esküvői forgatókönyv mintát, de ne feledd, csak útmutatóként használd.
 
 
esküvői forgatókönyv sablon
 
3. Kezd korán a napot! Nagyon, nagyon korán.
Nézzünk szembe a tényekkel, az esküvőd hosszú nap lesz, és nincs olyan, hogy túl korán kezded a  készülődést különösen, ha a szertartás előtt fotózást is terveztek. Ha például a ceremónia délután 4-kor kezdődik, érdemes már 9 óra körül elkezdeni az készülődést. Lehet, őrültségnek tűnik, hogy ennyire korán kezdj el egy délutáni esküvőre készülni, de például 90 percet (vagy többet) is igénybe vehet, amíg egy menyasszonynak elkészítik a haját és a sminkjét.
 
4. Beszéld át a Napot az esküvőszervezővel!
Az esküvőszervezők és a helyszínrendezvény-menedzserek tuti források, amelyek segítenek a “hivatalos” esküvői nap ütemtervének létrehozásában. Tapasztalataik alapján tudják, hogyan kell ütemezni a Nagy Napot. Beszélj a többi szállítóval is, hogy megtudd, mennyi időre lesz szükségük az előkészítéshez, hogy ennek megfelelően ütemezhesd az előkészületeket és elegendő időt biztosíthass számukra feladataik elvégzéséhez.
 
esküvői forgatókönyv
 5 . Mindig legyenek tartalékok az ütemtervben!
 Lesz néhány apró (de fontos) részlet, amelyet esetleg elfelejtesz beleírni az esküvői ütemtervbe – például a reggelizést (szuper fontos!).
Valamint, ha bármilyen közlekedési módról van szó (a szertartásra vagy a szertartástól a fogadásig), győződj meg róla, hogy legalább 15 perces tartalékkal számolsz,  ha váratlan forgalom vagy egyéb késések vannak. Örülni fogsz, hogy előre tervezel!
 
+1. Ne felejtsd el odaadni a forgatókönyveket a szolgáltatóknak!
Érdemes többféle verziót készíteni a végleges forgatókönyvből az egyes szolgáltatóknak.
Így mindenki tudni fogja, hol és mikor kell lennie.Győződj meg róla, hogy az esküvő előtti napokban mindenki megkapta a saját példányát.
az esküvő napján az esküvőszervezőnek vagy az esküvői koordinátornak kell a forgatókönyv “őrzőjének” lennie, ügyelve arra, hogy a dolgok zökkenőmentesen menjenek, de erre a célja egy családtagot vagy koszorúslányt is megkérhetsz.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.