Batta Andrea sminkessel beszélgettünk interjúsorozatunk keretében. Andrea a próbasmink fontosságáról, az elkészült sminkek védelméről is megoszt néhány jótanácsot.

1. Kérlek, mutatkozz be a Nuptia.hu olvasóinak: Mikor kezdtél el esküvői sminkeléssel foglalkozni? Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

Nem véletlenül választottam az esküvői sminkes hivatást, hiszen odaadással és lelkesedéssel vagyok a szakma iránt már igen fiatal korom óta. Hosszú út vezetett ide, hogy sminkes lettem. Eredeti szakmáim szerint könyvelő, PR manager és kulturális turisztikai szakember vagyok. 2010 óta dolgozom a különböző rendezvények és esküvők világában és immár ötödik éve foglalkozom hivatásszerűen esküvői és alkalmi sminkek készítésével is, hogy ne csak szervezői tudásommal és munkámmal, hanem kezem munkájával is hozzá járulhassak a Menyasszonyok boldogságához, magabiztosságához.

A sminkes szakma alapokat az IKON (azóta sajnos megszűnt) Sminkiskolában szereztem és ott ismerkedtem meg mentorommal (Bereczky Judit), akihez mai napig bármikor fordulhatok szakmai tanácsért. A pandémia alatt egy országos online iskolában is tanultam, ahonnan szintén csipegettem, így bővítve szakmai tudásom.
Minden évben megyek továbbképzésekre, is, bővíteni az ismereteimet. Többek között a múlt évben alapfokú szín- és stílustanácsadás tanfolyamot, valamint szempilla lifting tanfolyamot is végeztem. Előbbit a sminkelésnél hasznosítom, utóbbit kiegészítő szolgáltatásként végzem.
Elsősorban Budapesten és Pest megyében, de természetesen országosan is vállalok kiszállást a Nagy Napra.

2. Mit gondolsz, milyen a tökéletes esküvői smink?

Én első körben azt mondom, hogy a bőrápolásra figyeljen az esküvő előtt a menyasszony, mert a sminkes sajnos bármennyire azt várják, nem plasztikai sebész.
Mindig attól függ, hogy milyen évszakban van az adott esküvő.

Tavasszal könnyedebb, de tartós, nyáron tartós, vízálló termékekkel készülnek el a csodás esküvői sminkek. – Batta Andrea

Próbasminkelés közben azt is meg szoktam kérdezni, hogy a smink hangsúlyosabb legyen-e, a fotón szeretné-e, hogy a színek, formák is jobban látszódjanak. Ez fontos információ számomra, nagyon nem mindegy a valóban tökéletes smink elkészítéséhez.

3. Az esküvői próbasminkelésnek milyen előnyeit látod?

A próbasmink előtt általában a menyasszonyok megnézik az adott szakember referencia munkáit, korábbi munkáit, ez segíti Őket a döntésben. Az esküvői nagykönyvek szerint 2-3 hónappal az esküvő előtt érdemes felkeresni a kiválasztott sminkes szakembert egy próbasminkre. Persze van olyan menyasszony, aki ad-hoc az adott napra (nagy nap) jelentkezik be hozzám és nem igényli a próbasminket. Ez igazi szakmai tudást igényel minden sminkes és makeup artistól.

Sosem lehet benne biztos a sminkes és a menyasszony sem, hogy megtalálták elsőre egymást, ezért jó és előnyös a próbasmink pár órája csak ketten, együtt. Ez egy közös ízlés, elképzelés, közös szimpátia, bizalom, egy üzleti kémia a két ember között, ami elengedhetetlen, hogy valóban az megfelelő szakembert válassza a Menyasszony.
A próbasmink előtt egy közös kávézás-teázás alkalmával megismerkedünk a menyasszonnyal. Át tudjuk beszélni azt is, hogy milyen lesz a ruhája, a csokra, valamint a vőlegénye ruhája. A próbasmink végén mindig megszoktam kérdezni a vendégemet, hogy tetszik-e neki a végeredmény. Nincs annál nagyobb öröm számomra, amikor azt érzem, már itt is jót adtam, s a kisminkelt arc mosolyog a tükörbe és rám hálásan.

4. Körülbelül mennyi időt vesz igénybe egy esküvői smink elkészítése, hogyan kalkulálják be a menyasszonyok a Nagy Nap menetrendjébe? Mivel készüljenek a sminkelés előtt?

Előző nap érdemes este jól megtisztítani és radírozni az arcbőrt (bőrtípustól függően).
Másnap attól is függ a beosztás, hogy megírt esküvői forgatókönyv szerinti menetrendünk van azaz van-e megbízott szervezője az esküvőnek, valamint attól is, hogy szervező nélküli-e az esküvő.

Ha plusz családtagokat és vendégeket is fogok sminkelni, az mindig több időt vesz igénybe. Esküvő előtti napon egyeztetek vagy a szervezővel, menyasszonnyal és a fodrásszal, hogy kivel kezdem előbb a Nagy Napon sminkelést. A fodrász szokta előbb a hajat elkészíteni, de van, hogy a „vetésforgó” elvére van szükségem.

Ha a menyasszonyi smink egyszerűbb, az 1-1.5 óra, ha kevésbé egyszerű, akkor 2-2.5 óra idő kell hozzá, hogy az valóban szép legyen.

5. Milyen jó tanácsod van a menyasszonyok számára, hogyan tudnak a legjobban vigyázni az elkészült sminkre?

Erre nehéz válaszolni, de a legjobb szerintem, ha nem ők intézkednek, nem idegeskednek, hanem a családra vagy megbízott szervezőre (esküvőszervező) bízzák az adott feladatokat.

Kérem, hogy nem tartsák a telefont az arcukhoz, mert könnyen elmozdulhat az alapozó, pirosító, csontosító és a highlighter. Iváshoz szívószál használatát javaslom, valamint étkezésnél kis falatokkal nyeljenek, rágjanak .
Ne kapkodjanak, mert könnyen smink és ruha baleset lehet a vége.
Ha mégis az ebéd vagy vacsora alatt elmozdulna a smink, arra ott a smink túlélő csomag, amit vagy a menyasszony készít össze az én javaslatom alapján vagy én állítok össze azokból a termékekből,amit aznap feltettem az arcra. Ezeket a termékeket az esküvő utáni héten vissza szokták nekem hozni  vagy visszaküldik a férjeikkel.

Batta Andrea elérhetőségek:

VenARTio Management Kft.
Facebook: facebook.com/VenARTio.Makeup
Mobil: +36-20-316-5151

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

Facebook: @nuptiaeskuvo
Instagram: @nuptia_az_eskuvoi_magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.