Interjúsorozatunkban Kiss Nórival, a Garden and Wedding alapítójával beszélgettünk.

1. Garden & Wedding-ről:

– Kérlek, mesélj egy kicsit magadról!

Már nagyon kislány koromban is nagy érdeklődést mutattam a művészetek és a dekorációk iránt. Ehhez az is nagyon sokban hozzájárult, hogy anyai nagypapám kirakatrendező és dekoratőr volt, nagyon sok időt töltöttem vele pici lányként, mert anyu nagyon hamar vissza ment dolgozni. Papa is dolgozott, de ő egyszerűen elvitt magával mikor kirakatot rendezett vagy dekorált. Beszélni és járni alig tudtam még, de már dekoráltam a papával. Szinte biztos vagyok benne, hogy a dekoráció és a művészetek iránti elkötelezettségem valamilyen örökség Szabó papától. Mondani sem kell, hogy senki sem lepődött meg a családban mikor 2017-ben előálltam az ötlettel, hogy esküvői dekoratőr leszek.

– Mikor csöppentél bele az esküvők világába?

2017 óta foglalkozom esküvői dekorációval. Húgom legjobb barátnője készült az esküvőjére és egy alkalommal amikor nálunk összegyűltünk mesélte, hogy nem nagyon tudja eldönteni, milyen is legyen. Túl nagy a belmagasság, valami különlegeset szeretne, de az mégis töltse ki megfelelően a teret. Mutatott pár képet a helyszínről, én pedig gondolkodóba estem, hogy mi az, amit oda el tudnék képzelni. Gondolkodtam, rajzoltam és három nappal később írtam neki egy üzenetet, hogy megvan a nagy ötlet, igyunk egy kávét és elmesélem, megmutatom mire gondoltam. Egyből beleszeretett és megkért, hogy készítsem el nekik a dekorációt. Mire elérkeztünk az esküvőjük napjához már megszületett a név is és még abban az évben több esküvőt díszítettem.

– Honnan jött a Garden and Wedding név?

2017-ben húgommal ketten kezdtünk el az egészet. Én voltam a kreatív, ő pedig az üzleti vérét hozta. Az akkori párja kertépítéssel foglalkozott így a Garden szó a fantázianévre, a Wedding pedig egyértelműen az esküvőre utal. Aztán az idő múlik, emberek jönnek mennek, húgom kiköltözött Ausztriába és átvettem az egészet én, de 2019-re már eléggé hozzászoktam ehhez a névhez és a menyasszonyok is így ajánlottak különböző Facebookos csoportokban, így közös döntés alapján a név maradt.

– Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

Legtöbb munkám Pest és Fejér megyében van, de ez valószínűleg abból is adódik, hogy 2021 őszéig Martonvásáron, Fejér és Pest megye határán éltem. Itt ismertek meg a menyasszonyok, így azon a környéken ajánlanak, de előfordul egy-egy alföldi esküvő is. Két éve dolgoztam a Tatárszentgyörgyhöz tartozó Sarlópuszta Club Hotelben, idén júliusban pedig Kiskunhalasra megyek egy kedves pár különlegesen kedves dekorációját elkészíteni.

– Hány fős jelenleg a csapatod?

A csapatnak rajtam kívül egy állandó tagja van, esküvők nagyságától és a dekoráció mennyiségétől függően ez a szám változó. Van néhány segítőm, akik alkalomszerűen jönnek, ha úgy gondolom, hogy ketten nem vagyunk elegen. Biztos felmerül mindenkiben a kérdés, hogy mikor kellhet több ember. Nos ez elég összetett, de ha 100 főnél nagyobb az esküvő és székszoknyázni és masnizni kell, akkor szinte 100%, hogy szükség van még legalább egy pár segítő kézre. Ezeket az információkat ugye jó előre tudom, hogy leszervezzem a segítőket.

2. Trendek 2022-ben

– Melyek a legnépszerűbb virágok, színek, stílusok 2022-ben?

A virágokból én mindig a szezonális virágokat szoktam javasolni a menyasszonyoknak, mert azokat magyar termelőktől be tudom szerezni és jóval olcsóbbak is.

Nagyon divatos mostanában a rusztikus vidéki stílus, így az egynyári kerti virágok is nagy teret hódítanak. Kifejezetten szeretek velük dolgozni, olyan kis könnyedek, légiesek. – Kiss Nóri – Garden and Wedding

Természetesen azért a rózsa sem hiányozhat senki csokrából. A virágok színeit tekintve a pasztellek – szerintem ez egy örök kedvenc, ha esküvőről van szó – a vörös és a lila az idei sláger, bár tőlem személy szerint senki sem kért még lilát, de a szakirodalom szerint ezek a sláger színek az idén.
A dekoráció színeit tekintve már más a helyzet: a monokróm színek – így a fehér, szürke vagy meglepő módon de a fekete – nagy teret hódítanak. A zöld és annak árnyalatai is kifejezetten nagy kedvenc idén. A türkiz, a terrakotta is nagyon menő szín idén. Olyannyira, hogy kapásból az első idei esküvőmön a két alap szín volt – nincs türkiz virág, ellenben van jópár üvegem, vázám amit még egy 2020-as esküvőre készítettem, akkor nem gondoltam volna, hogy 2022-ben nagy hasznát fogom még venni a kollekciónak. A pezsgőszín is nagy szeretetnek örvend ahogy a lila ami akkora teret hódít, hogy az év színe is a lila egyik árnyalata.

– A dekorációval kapcsolatban a menyasszonyok határozott elképzeléssel érkeznek Hozzád vagy rád bízzák magukat?

Ez nagyon változó, leginkább egy kuszasággal érkeznek. Van benne minden is, talán a színek és árnyalatok egyeznek és azon már nem kell töprengeni. A legjobb ha valakinek fix elképzelése van, de egyben a legnehezebb is a dolgom velük, hiszen ha becsukja a szemét mindent lát maga előtt és nekem azt az álmot kell megvalósítanom. A legjobb és a legszerencsésebb, ha van egy elképzelése és én abba valami pluszt, valami új ötletet tudok bevinni, amitől picit mind a kettőnké lesz a dekor.

– Honnan inspirálódsz az újabb megrendelésekhez?

Ugyan úgy mint mindenki. Pinterest-ről vagy van egy brit barátnőm, aki Philadelphia államban él és esküvői dekoratőrként dolgozik (21 évesesen együtt dolgoztunk egy new hampshire-i gyermektábor művészeti részlegén, nagyjából egy időben kezdtünk el virágokkal és esküvőkkel foglalkozni a Föld két különböző pontján), így sokszor az ő munkáiból inspirálódom.

3. Nóri és kedvencei

– Mi a kedvenc stílusod?

A rusztikus vidéki és a bohém stílus áll hozzám a legközelebb, de nagy kedvencem a greenery is.

– Ha magadnak dekorálnád az esküvődet, hogyan nézne ki a helyszínetek?

Na ez egy nagyon nagyon nehéz kérdés, főleg mert igazából még nem gondolkoztam ezen igazán soha, de kezdjük először inkább a ruhával: egyszerű A-vonalú, csipkés, de könnyed. A csokor vörös, púder és kék kerti virágokból készülne. A dekoráció fő színei ezáltal a vörös és tengerészkék színek, stílusa: bohém, de ez azért a választott esküvői helyszín sokban befolyásolja a dekoráció stílusát. Viszonylag bután néz ki egy bohém dekor egy kastélyban és ugyan úgy egy nagy habos-babos dekoráció egy nádfedeles teraszon.

4. Tippek és tanácsok

– Mi az, ami segítséget nyújt neked az ajánlatok elkészítéséhez?

Képek, hogy lássam, mi tetszik nektek. Még ha az a kép csak egyetlen egy menyasszonyi csokorról készült, már az is nagy segítség számomra, annak is van egy stílusa és színe. Természetesen nagyon fontos a helyszín megnevezése, hogy utána tudjak nézni hogy néz ki, a létszám és persze a dátum.

– Mik azok a fontos dolgok, amelyeket már érdemes kiválasztani, lefixálni a dekor megtervezése előtt?

Mindig azt, ami számunkra a legfontosabb, amihez a legjobban ragaszkodunk. Például ha van egy kedvenc virágunk és ahhoz ragaszkodunk, akkor azt mindenképpen le kell rögtön az elején fixálni.

– Milyen virágokat ajánlasz esküvőre? Az élő virágokat hogyan tudjuk a legtovább megőrizni?

Menyasszonyokban sokszor van egy dilemma, élő vagy mű. Pro kontra lehet sorolni mindegyik mellett érveket, vagy ellenérveket.

Én személy szerint az élővirágot javaslom, hogy konkrétan milyeneket, ez általában az esküvő tervezett napjától függ – Kiss Nóri – Garden and Wedding

Tavasszal nem fogok dáliát javasolni, de tavaszi hagymásokat igen, ősszel fordítva.

Selyemvirág

Pro: nem hervad el
Kontra: Kínában gyártják, a gyártás során rengeteg fosszilis energiát használnak el – kőolaj, földgáz; majd le kell szállítani, ami szintén rengeteg káros anyag kibocsájtással jár és soha nem fog lebomlani.

Élővirág

Pro: helyiben akár a termelőtől közvetlenül is beszerezhető, kifejezetten erre a célra termelik, az elhervadt virágokat egyszerűen komposztálhatjuk és az egyből vissza is kerül a körforgásba.
Kontra: élettartama nagyjából egy hét. Mindig igyekszem a legfrissebb virágokat vásárolni, előnyben részesítem a magyar termelők virágait az import virágokkal szemben, de van mikor elkerülhetetlen.

Mikor a műhelybe megérkeznek a virágok, egyből friss vizet kapnak és frissítő metszést, hogy magukba tudják szívni a nedvességet. A csokrokat mindig érdemes picit visszametszeni, visszavágni és naponta cserélni a vázában a vizet, így tovább fognak élni, a vízbe tehetünk 1-2 csipet sót is.

5. Ajánlatkérések

– Elmesélnéd, hogyan zajlik a teljes folyamat az első beszélgetéstől a dekor lebontásáig?

1. Megkeresés, kapcsolatfelvétel, ajánlatkérés. Erre bárkinek van lehetősége a facebook oldalamon (https://www.facebook.com/gardenandwedding vagy a weboldalamon keresztül https://gardenandwedding.hu/).
2. Online vagy személyes megbeszélés, igényfelmérés. Ez nagyjából egy másfél órás beszélgetés, ezalatt az idő alatt ismerkedünk egymással és el tudjátok mesélni az elképzeléseiteket. Ötletelünk.
3. Megtervezem a dekorációtokat és elkészítem számotokra a részletes és tételes árajánlatomat, melyben minden egyes dekorációs kellék, elem külön szerepel, így könnyedén tudtok belőle válogatni mire van szükségetek és mi az amire mégsem tartotok igény.
4. Ha az ajánlatom elnyerte a tetszéseteket, akkor szerződünk.
5. Helyszín személyes megtekintése. Többnyire ez az az alkalom mikor először találkozunk személyesen, mert addig online térben minden könnyedén leegyeztettünk.
6. Kellék és anyagbeszerzés – ha olyan kelléket választottatok amim nincs vagy bérelni szoktam.
7. Virágbeszerzés – itt már az esküvő előtt vagyunk két nappal.
8. Csokrok és virágdíszek elkészítése.
9. Az esküvőtök napján reggel vagy kora délelőtt megérkezünk a helyszínre és legkésőbb a vendégvárás előtt fél órával elhagyjuk azt.
10. Az esküvő másnapján reggel megyek és elbontom a dekorációtokat. Az összes virágot összekészítem nektek. Azokat átadhatjátok a vendégeknek mikor elköszöntök, vagy hazavihetitek. A tiétek azt csináltok velük amit szeretnétek.
11. Utókezelés, vagy mondhatjuk kilépő interjúnak is. Általában erre akkor kerül sor mikor megvannak már a hivatalos fotók.

Garden and Wedding elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/gardenandwedding
Honlap: https://gardenandwedding.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.