Mindig kell valaki, aki irányítja a Nagy Napot. Lehet vőfély, vagy ceremóniamester. Interjúnkban Dunai János vőféllyel beszélgettünk.

1. Kérlek, mutatkozz be a Nuptia.hu olvasóinak: Mikor kezdtél el vőfélyként dolgozni, hogyan jött az ötlet? Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

Nem voltam mindig Vőfély. Ez egy út, amelyre meg kell érni emberileg és szellemileg is. (Kicsit hasonlít a házassághoz…)

Hiszem és tudatosan formálom is azt a nézetet, hogy nem csupán a versek miatt vagyok Vőfély, vagy azért mert ki merek állni sok ember elé beszélni. Én a mentoromtól, Hanyecz Lászlótól kaptam egy hatalmas csokor útravalót, tanítást, példamutatást, de azóta önmagam vagyok és egyedül építem a hivatásom. 2018 óta gyűjtöm a szalagokat, bár az idén kiderült, hogy nagypapám testvére is Vőfély volt a huszadik század közepén, igaz nem tudtam róla, de bizonyára nem véletlen, hogy én is ezt az utat választottam.
Hazánk területén bárhol vállalok feladatot, nem okoz gondot, ha utaznom kell.

2. Miért fontos, hogy legyen vőfély vagy ceremóniamester egy esküvőn?

Ennek több aspektusa van.
A pár részéről egy pszichológiai támasz az a személy, aki vezeti a nagy napot. És nem viccnek szánom ezt a gondolatot. A pár, aki szervezi a lakodalmat egy-másfél éven keresztül, az a nagy napon ÁT KELL ÉLJE azt, nem pedig végig aggódnia, hogy hol a virág, mikor ki vonul be, melyik zene mikor kezdődik, mikor kezdjük a vacsorát és hol van a fotósarok? Ezt a szerepet betölti a Vőfély.

(“Olyan volt, mintha lenne egy Tündérkeresztapánk” Niki&Sebi)

A vendégek részéről az információk átadása, az események magabiztos koordinálása a cél, persze a hangulat fokozása mellett. Mindenki szereti, ha tudja mikor-mi fog történni, hova indulunk, hol fotózunk, mikor adunk ajándékot, és persze kihez fordulhatunk ha kérdés felmerül.
A szolgáltató kollégák részéről pedig ennek az egész esemény-sorozatnak a pontos irányítása az elvárt. Minden érintettel egyeztetni kell. Vacsora mikor indul, fotós-videós készen áll-e a felvételekre, zenekar mit játsszon, mikor vacsorázik, fotósarok hol épül fel, svédasztalt mikor nyitjuk. Számtalan fontos részlet.

Mindennek helye és ideje van, úgy, hogy ezt sem a párnak, sem pedig a vendégeknek nem kell figyelniük. Ők érezzék jól magukat. A Vőfély figyel.
Ezért kell a Vőfély. – Dunai János

3. Szoktatok-e személyesen találkozni a párokkal az esküvő előtt, hogy átbeszéljétek a részleteket, vagy inkább telefonon/e-mailben teszitek? Hány alkalommal érdemes egyeztetést tartani az esküvő előtt, hogy a Nagy Napon minden simán menjen?

Ragaszkodom a személyes találkozáshoz, bár ebben is változott a világ a pandémia alatt. Ezért manapság arra törekszem, hogy kétszer találkozzunk, ami segíti a közös sikert. Első alkalommal egy-két évvel a kitűzött dátum előtt, hogy a szerződést aláírjuk; majd egy hónappal a NAGY NAP előtt, amikor egy pontos forgatókönyvet írok, hogy mindenkinek egyértelmű legyen a lakodalom folyamata. A két időpont között azonban korlátlanul állok rendelkezésre minden felmerült kérdés okán. (Addig vagyok Vőfélyetek, nem csak akkor.)

4. Melyik a kedvenc részed egy esküvőn? Miért?

A szertartást nagyon szeretem. Legyen az polgári avagy egyházi szertartás. Az egy nagyon meghitt pillanat. A bevonulás csodaszép ruhákban, zenei kísérettel, szülőkkel-szeretteinkkel, majd a végén már, mint házaspár távozunk. Ezek örök pillanatok.

A másik kedvencem a vacsora utáni önfeledt mulatság. A vendégek és a főszereplők is lelazulnak ekkorra és kezdődhet a haddelhad… Ez az igazi lakodalmas hangulat.

5. Mi tanácsolnál az esküvőszervezés elején álló pároknak? Mi a legfontosabb a szervezéskor?

Ezekről a podcastjeimben is szót ejtek. Bár nagyon sok egyeztetés szükséges, de megéri időt ráfordítani a szervezésre, ami egy kiváló hangulatot is kölcsönöz a készülődésnek. Érdemes meghallgatni barátaink véleményét, akik már túl vannak a saját lakodalmukon; érdemes a szolgáltatókkal is beszélgetni, nomeg ha szerencsénk van, akkor nyitott szemmel részt venni egy lakodalmon vendégként, amelyből több inspirációt is meríthetünk.

Ha szeretnél egy rövid videót is látni Jánosról, kattint a linkre!

https://www.instagram.com/tv/CbCZ4EYF9Do/

Dunai János elérhetőségek:

Honlap: www.dunaijanos.com
Facebook: facebook.com/janos.dunai.94
Instagram: instagram.com/janos.dunai_official
Spotify: https://open.spotify.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.