Interjúsorozatunkban ezúttal Kalányos Tamás ceremóniamesterrel beszélgettünk. Ismerjétek meg Tamást!

1. Kérlek, mutatkozz be a Nuptia.hu olvasóinak: Mikor kezdtél el ceremóniamesterként dolgozni? Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

A ceremóniamesterkedés mindig ott bugyogott az életemben, de elég későn világosodtam meg, hogy ezzel kellene foglalkoznom. A legelső esküvőm, édesanyám lagzija volt, ahol már gyerekként pörögtem-szerveztem, táncba hívtam a szomszédokat stb. A polgári szertartás után, közel 70 ember – az akkori kisvárosunk apraja-nagyja-, ott tolongott a parketten, ahol én csillogó szemekkel futkostam közöttük. Akkor éreztem meg igazán, hogy milyen is, amikor hatást tudok kifejteni mások hangulatára.

Később a színházak, rendezvények, gálák világába kerültem, mint műszaki munkatárs, asszisztens, szervező. Itt óriási tapasztalatot szereztem arról, hogy milyen az, amikor egy nagy rendszer, produkció, esemény, fontos részese vagyok. Hol rendezőként, vagy épp asszisztensként tevékenykedtem. Ezt a múltat nem bánom, sőt kimondottan hasznosnak tartom egy esküvő megszervezésekor is, hisz mint minden rendezvény, komplex tudást, tapasztalatot igényel.

A konkrét ceremóniamesterkedés a barátok felkérése, unszolása után kezdődött. Egyre többen mondták, hogy ez nekem jól áll. Valahogy mindig biztonságot, maximális szervezést, ezerfele figyelést és jó hangulatot jelentettem nekik. Ezért is kértek fel a nagy napjukra és teszik azóta is folyamatosan.
A közelmúlt óta pedig országosan is számítanak rám, egyre- több „független fiatal pár” talál meg. Ez nekem nagyon nagy élmény. Igyekszek rászolgálni a bizalomra, remélem az évek alatt majd én is elmondhatom – mint a nagy CM példaképeim-, hogy több száz esküvő van a hátam mögött.

2. Miért fontos, hogy legyen ceremóniamester egy esküvőn?

Mind a ceremóniamester vagy vőfély jelenléte szerintem kiemelten fontos. Másnem a baráti csapatból, de legyen egy ember, aki összefog, terel, közöl, hangulatba hoz, élményt generál

Szerintem a ceremóniamester olyan, mint egy jó rendező: top manager, gazdasági ügyintéző, kreatív alkotó, jó pedagógus és hát kiemelt actor egybegyúrva. – Kalányos Tamás

Épp ezért azt gondolom, hogy kevés a jó ceremóniamester a szakmában. Sokan azt hiszik, hogy a CM csak fogja a mikrofont és „mókamiki módjára” hahotázik és ráerőlteti magát a násznépre, aki a bottal járó Marika nénit pesztrálja, hogy pattanjon fel táncolni.
A mikrofonfüggő falusi discós karaokebajnokok vagy az állástalan színészek, műsorvezetők szép beszéde nem elég egy ceremónia-mesterkedéshez. Az annál bőven több. A Nagy Nap vezetése csak 20%-a a tényleges munkának. A szervezés már több hónappal előtte elkezdődik. A CM egy remekül beszélő, érzékeny csápokkal rendelkező, profi szervező, aki ügyelői, műsorvezetői, játékmesteri feladatokat is ellát.
Tudnia kell, hogy mikor kell visszavonulni vagy épp táncba hívni.
Szerintem egy CM nem bohóc-bűvész, nem szakbarbáros DJ-szpíker egyszerre, nem tehetségkutató-műsorból kiszabadult onemanshow szökevény. Léteznek páros, kalapos mindenféle ceremóniamesterek. Hozzáteszem, a piac mindezt elbírja, hisz vannak párok, akik ezeket a szolgáltatókat keresik. Én nem ezt nyújtom.

Az én házasulandóim azok a párok, akik értelmesen megtudnak fogalmazni számomra egy felkérő levelet, akik tudják, hogy mit szeretnének és mit nem a saját esküvőjükön. Akik azért keresnek meg, mert nem „biodíszletként” tekintenek rám, hanem mert a személyiségem, szaktudásom imponáló számukra.

3. Szoktatok-e személyesen találkozni a párokkal az esküvő előtt, hogy átbeszéljétek a részleteket, vagy inkább telefonon/e-mailben teszitek? Hány alkalommal érdemes egyeztetést tartani az esküvő előtt, hogy a Nagy Napon minden simán menjen?

A személyes találkozó elengedhetetlen szerintem. Ott nagyon sok minden kiderül. Többek között, hogy megvan-e az a bizonyos „kémia” közöttünk. Miért ne köszönhetné meg bármelyik fél a másiknak a lehetőséget, azzal zárva akár, hogy nem egymást keressük. Szerintem az őszinte, nyílt beszéd nagyon fontos. A tiszta kommunikáció az élet más területén is evidens kellene, hogy legyen. Lekopogom, eddig nekem mindig jó párokat sodort az élet.
Az egyeztetés gyakorlatilag folyamatos minden házasulandóval. Mindenkinek felkínálom, hogy keressenek, írjanak, hívjanak bátran. Bármi az eszükbe jut azt merjék közölni, hiszen mégis csak az ő napjuk. Az első nagy személyes találkozót követően még az esküvő előtt egy héttel, végig megyünk a közösen megalkotott forgatókönyvön. Persze az extrákat, meglepetéseket, ajándékokat nem kötöm az orrukra, ott csak annyit mondok, hogy itt majd történni fog egy program, amiben nagyjából erre vagy arra számíthatnak.

4. Melyik a kedvenc részed egy esküvőn?

Igazából sok van. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy imádom az esküvőket. A vendégvárástól kezdve az éjféli gyertyafénykeringőig sorolhatnám. Úgy tudnám összefoglalni, hogy a tradíciós, hagyományos esküvők dramaturgiai pontjai (ez lehet akár egy csodaszép, lírai, lány kikérés) manapság jól konvertálódnak a modern esküvőkbe, ahol már buborék gép vár a templom előtt és DJ pörgeti a lemezeket. A külsőségek sokat változtak, de az alapok ugyanazok maradtak. Gyakorlatilag, ha egy basic menetrendet odaadsz egy hirtelen beugrasztott CM- nek vagy Vőfélynek, akkor azt le tudják vezetni. Azonban ahogy fentebb is mondtam a nehézségek nem ebből tevődnek össze.

5. Mi tanácsolnál az esküvőszervezés elején álló pároknak? Mi a legfontosabb a szervezéskor?

Erre röviden tudok válaszolni. Időben álljanak neki. Ne kapkodjanak. Ne hagyják az utolsó pillanatra. És igenis vonjanak be profi szolgáltatókat. Kérjenek fel egy esküvőszervezőt, vagy legalább egy ceremóniamestert, ha a lehetőségük engedi.

Kalányos Tamás elérhetőségek:

Email: kalanyosceremonia@gmail.com
Telefon: +3620/6246830

Kapcsolódó cikkünk:

Esküvőszervezés tippek – Vőfély vagy ceremóniamester?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.