Interjúsorozatunkban Benkéné Berkó Viktória szertartásvezetővel beszélgettünk.

1. Kérlek, mesélj kicsit magadról: Mikor és miért kezdtél el szertartásvezetőként dolgozni? Mi volt az indíttatásod, hogy ezt a csodás szakmát válaszd? Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

Benkéné Berkó Viktória vagyok okleveles szertartásvezető.
Ismertebben Viki szertartásvezető.

Az emberek tisztelete, szeretete meghatározó az életemben. Mindig is szerettem segíteni, ez az életem része.  – Benkéné Berkó Viktória

Akár csak egy kedves szóról, dicséretről, akár konkrét segítségnyújtásról legyen szó. Több évig megálmodója, szervezője, részese voltam gyermekek részére kiírt versmondó versenyeknek Magyarországon és határainkon túl. Ezen rendezvények alkalmával mindig minden résztvevőt jutalmaztunk, mindenki kapott ajándékot nem ment el üres kézzel. A gyermekek szemének csillogása minden szónál köszönetnél többet ért. Azt is el kell mondjam mindezt felajánlásokból adtuk.

Ezek az események mély nyomot hagytak a lelkemben és ez is irányított a szertartásvezetői hivatáshoz szerelemhez. Több évig játszottam a gondolattal, hogy elvégzem az iskolát, aztán belevágtam és mára már az életem meghatározó része.

Nem feladatként élem meg az eseményeket nekem ez szeretet- szerelem. Egy esküvőn a menyasszony – vőlegény ugyan olyan sebezhető, boldogságra, szeretetre vágyó, mint egy gyermek. Ez a nap a párok részére kivételes megismételhetetlen. Itt a szeretet legmagasabb fokát kell átadni ez lehet furán hangzik. Mikor csillog a szemük azokban a percekben amikor hozzájuk intézem a beszédemet számomra ugyan olyan, mint a gyermekek amikor ajándékot kapnak. Itt születik egy szeretet energia, amit nem lehet leírni. Ezért is válaszoltam a kérdésedre, hogy ez nekem „szeretet” nem munka. Az lehet egy teljesen romantikus, vagy akár egy vidám humoros hangvételű szertartás. Az energia ugyan az. Eddigi munkáim során csak köszönetet és elismerést kaptam. Azon dolgozom, hogy ez így is maradjon!
Az ország egész területen vállalok munkát. Nem kihívás számomra a távolság. Ahova felkérést kapok szeretettel elmegyek és a maximumot adom.

2. Szoktatok-e személyesen találkozni a párokkal az esküvő előtt, hogy átbeszéljétek a részleteket, vagy inkább telefonon/e-mailben teszitek?

Ez egy nagyon jó kérdés. Lehet régimódinak hangzik, de szeretem a személyes találkozásokat. Teljesen más hangulata van. Az első találkozás mindig mindkét fél részére izgalom. Bennem is felmerül, hogy szimpatikus leszek-e? A mai világban persze már könnyebb a megrendelő dolga. Engem személy szerint az internet világában mindenhol meg tudnak nézni, hallgatni. Ami számomra fontos, hogy a hangom és a külsőm szimpatikus legyen a párnak.
Természetesen, telefonon, e-mailben is bármikor elérhető vagyok.
Szerződést követően szoktam is mondani, hogy a szertartás pillanatáig éjjel-nappal elérhető vagyok bármilyen formában.
Viccesnek hangzik, azonban előfordult, hogy a nagy készülődés kapcsán a menyasszony egy dolog megrendelése alkalmával vagy zeneszám kiválasztásánál elbizonytalanodik és igen is erre van a szertartásvezető, hogy ilyenkor segítségre legyen akár éjszaka is.

3. Melyik a kedvenc részed egy szertartáson?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolnom. Inkább több kedves és megható részét emelném ki a szertartásnak.
Amikor bevonul a pár az egy gyönyörű romantikus pillanat. A szülők büszkék és persze elérzékenyülnek. A másik kedves pillanat mikor kimondják a szerelemmel teli boldogító igent. Ez talán a tetőfoka egy szertartásnak.

Következik a szülőköszöntő, ez a legérzékenyebb, legmeghatóbb pillanata az esküvőnek. Itt a kemény lányos Apukák is teljesen meghatódnak. Ami természetes, hisz a leánya asszony lesz, elkerül a háztól. Talán itt szembesülnek az Apukák a azzal, hogy” bizony felnőtt a pici lánya”. – Benkéné Berkó Viktória

Ezek a kedvenc részeim.

4. Volt olyan szituáció, amit improvizálva kellett megoldanod, a násznép mégsem vett észre semmit?

Igen volt, de ezt inkább viccesnek gondolom így utólag. A szertartás végén van a koccintás, gratuláció. Ezt Én beleépítem a szertartásba. A poharak kikészítése picit elcsúszott így a szövegemet fejben gyorsan átcseréltem picit átírtam. A végén minden tökéletesen sikerült, senki nem vette észre semmit. Boldog önfeledt koccintás következett.

5. Ha egy szót mondhatnál, hogy mi a legfontosabb dolog egy esküvő megszervezése közben, mi lenne az? Miért?

Nehéz erre válaszolni. Talán, hogy minden időben megérkezzen. A szervezés elején egyeztetem a párral, hogy miben tudok segíteni. Kellékek, zeneszámok, ajándékok beszerzésében, akár szolgáltatók ajánlásában. Sok talpraesett menyasszony van és egyedül intéz mindent, vagy esküvő szervezővel karöltve. Volt már olyan, hogy a megbeszélt közös jelkép nem érkezett meg időre és ez gyors átszervezést igényelt.
Új jelkép gyors beszerzése, szöveg átszerkesztése, megoldottuk! Van ilyen is.

Amit még említenék az a helyszín leszervezése, lefoglalása, lehetőség szerint időben. Minden tekintetben illenie kell az elképzeléshez. Előfordul, hogy esetleg nem sikerül az álom helyszínt lefoglalni akkor jönnek a kompromisszumok és az rányomhatja a bélyegét az esküvői hangulatra.
A szertartás vezető ezt is áthidalja. Egy kellemes beszélgetés átszervezés új távlatokat irányt tud mutatni az esküvő szervezésével kapcsolatban. A rugalmasság, gyorsaság a legfontosabb egy esküvőn! Az esküvő számomra, míg véget nem ér a szertartás folyamatos készülést, egyeztetést figyelmet, szeretetet igényel. Így lesz kerek minden.

Benkéné Berkó Viktória elérhetőségek:

+36 20 3823068

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.