Introvertált személyiségek és az esküvők

Az esküvők általában több hónapnyi gondos tervezést igényelnek, melynek legvégén Te és Kedvesed hosszú órákon át a figyelem középpontjában álltok. Ez egyesek számára nagyon szórakoztatónak tűnik, míg másokat megrémít a gondolat. Ha Te is introvertált személyiség vagy, akkor cikkünk Neked szól.

Gondos tervezéssel megőrizheted nyugalmadat élvezheted az esküvőd napját, csak olvasd el tippjeinket.

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg tudod magadról, hogy képes vagy túlaggódni a dolgokat.
Az esküvő megtervezése sok száz döntés meghozatalát igényli, mint például vendéglisták, meghívók, vendéglátás, zene, virágok, ajándéktárgyak, asztaldíszek, fotós, videós, koszorúslányok, foglalások, cipők, utazás stb. Lelkiismeretes emberek számára, akik a döntések előtt sokat gondolkodnak, szellemileg ez igen kimerítő lehet.
A sok döntéshozatal egy érzékeny introvertált személynél stresszhez és pánikhoz vezethet.

Íme néhány tipp az esküvői stressz és a leblokkolás kockázatának minimalizálásoz:

1. Kérdezd meg magadtól: Mi az, amire azt szeretném, hogy az emberek évek múlva is visszaemlékezzenek az esküvőmről? Gondold át, Neked mi a fontos, és ragaszkodj hozzá.

A családotoknak és barátaitoknak ezerféle véleménye lesz arról, hogy szerintük mi a legfontosabb egy esküvőn. A saját esküvőjüket szervezzék meg, ahogy szeretnék. Nyilván bonyolódik a helyzet, ha a szülők részben, vagy egészben vállalják a költségeket. Ebben az esetben mondd meg a szüleidnek, hogy az esküvővel kapcsolatban mely aspektusokban dönthetik ők (vagy segíthetnek a döntések meghozatalában). Esetleg mond meg, az esküvővel kapcsolatban hol nem akarsz/tudsz kompromisszumot kötni, és hagyd, hogy a többi részletet eldöntsék, vagy segítsenek a döntésben.
Ezzel a módszerrel elérheted, hogy azt érezzék, az ő kívánságaikat tiszteletben tartjátok, de néhány döntést önállóan szeretnétek meghozni.

2. Felejtsd el a hagyományokat!

Ha nem szeretnéd, hogy legény-/lánybúcsút rendezzenek neked, mondd meg a barátoknak, hogy ne szervezzenek.
Ha nem szeretnél csokrot eldobni vagy menyasszony táncot éjfélkor, ne tedd! Nincs esküvői rendőrség, hogy letartóztasson.
Hidd el, senki sem fogja bánni, ha "hiányoznak" a megszokott elemek az esküvődről. Arra fognak emlékezni, hogy Ti hogyan éreztétek magatokat a saját esküvőtökön.

3. Oszd meg partnereddel a feladatokat!

Ha a partnered extrovertáltabb, akkor lehet, hogy bizonyos feladatok testhezállóbbak számára.
Például Te állítod össze az ülésrendet, de ő hívja fel a szolgáltatókat.

4. Delegálj és válassz segítőket!

Ha a barátok vagy családtagok megkérdezik, hogy tudnak-e bármiben segíteni, akkor általában azt válaszoljuk, hogy "nem , köszönöm." Ne tedd! Kérj nyugodtan segítséget azoktól, akikben megbízol. Például lehet, hogy egy barátnőd szívesen elszöszmötöl a fotósarok kialakításával, neked pedig rengeteg energiád marad másra. Viszont itt már engedd el a dolgot! Ne akard kényszeresen ellenőrizgetni.

Én az esküvőmön teljesen szabad kezet adtam a dekorosnak, a színeket és a stílust beszéltük át az esküvő előtt 2 héttel. Tudtam, hogy jó munkát végez, hiszen előtte láttuk a referenciáit. Utána a Nagy Napon láttam a végeredményt, és imádtam.
Nézd át a teendő listádat, hogy melyek azok a feladatok, amiket ki tudsz szervezni.

5. Én idő beiktatása!

A szervezés közben előfordulhat, hogy úgy érzed, megfulladsz a sok döntési kényszertől. Ekkor ütemezz be esküvő nélküli időszakot, például egy délutánt. Menj el egy parkba, moziba, olvass nyugodtan - csináld azokat a dolgokat, amiket általában tennél.
Mi lesz az esküvő alatt? Ha túlterheltnek érzed magad, menj be valahova (például a fürdőszobába). Csukd be a szemedet, lélegezz mélyeket. Senki sem fogja észrevenni, hogy eltűntél néhány percre. A meditáció pár perce igazi felfrissülése lehet Számodra.
Már csak annak a tudata, hogy van egy hely, ahova el tudsz menekülni, megnyugtató.

6. Fogadj fel esküvőszervezőt vagy esküvői koordinátort!

Egy esküvőszervező rengeteg döntéshozataltól meg tud kímélni Titeket. Segíthet a helyszín kiválasztásban és lefoglalásában, a szolgáltatókkal való kapcsolatfelvételben és egyebekben.
Az esküvő napján a koordinátor ügyel a részletekre, felügyeli az eseményeket, így minden zökkenőmentesen zajlik, miközben minden vendég jól érzi magát. Bár egy esküvői koordinátor többletköltség, mégis rengeteg stressztől kímél meg a Nagy Napon.

7. Kérdezz a vendégektől!

Hagyd, hogy mások beszéljenek :)
Sokan úgy gondolják, hogy a menyasszony az est háziasszonya, akinek elsődleges feladata a vendégek szórakoztatása. Ha introvertált vagy, akkor ez rémísztően hangozhat. Ha az Párod extrovertált, bíz rá, hogy vigye az este társadalmi részét (például mondja ő a beszédet).
Ha a vendégekkel beszélgetsz, tegyél fel kérdéseket. Az emberek imádnak magukról beszélni, ráadásul az introvertált emberek nagyon szeretnek másokra figyelni.

8. Nem kell egyedül végigmenned a templom folyosóján!

Engem is megrémített a gondolat, hogy egyedül menjek végig azon a (valójában) nem is túl hosszú közlekedőn :)
Semmi sincs kőbe vésve. Legyen kísérőd, édesapád, egy tanú, vagy akár a leendő férjed. Közelségük megnyugtat, és észre sem fogod venni, hogy mindenki Téged néz (ráadásként lesz valaki, aki lassítja a tempót, amikor az lámpalázasan csak végigrohannál a folyosón :) )

Végezetül: ne feledd, az esküvőtök a Tietek!

Tartsd szem előtt a fő célt, delegálj, ne stresszelj az értelmetlen hagyományok miatt, és engedj el olyan dolgokat, melyek nem fontosak.
Akkor is csodálatos egyedi esküvőd lehet, ha figyelsz arra, hogy Te vagy a Párod introverált személyiség.