Marczinka-Polyák Dominika - Domcs Design (meghívó és grafika)

Ismerkedjetek meg Marczinka-Polyák Dominika grafikussal, a Domcs Design megálmodójával.

1. Mikor kezdtél el grafikával foglalkozni?

Amióta az eszemet tudom folyton valamilyen kreatív elfoglaltságon törtem a fejem. Volt olyan időszak, hogy ékszereket készítettem, barkácsoltam, rajzoltam vagy épp festettem. A számítógépes programokat 14 éves koromban kezdtem el használni, melyet iszonyatosan élveztem és akkor végleg elhatároztam, hogy valami kreatív szakmát szeretnék megtanulni majd. Így az egyetemen ipari  termék- formatervező mérnökként végeztem, ahol a grafikai- és design ismereteken túl műszaki ismeretekkel is gazdagodtam.  Végül úgy hozta az élet, hogy főállásban nem designerként, hanem grafikusként helyezkedtem el. Kisebb ügynökségeknél és multiknál is dolgoztam, ahol rengeteg tapasztalatot szereztem. Mindig is szerettem volna a főállásom mellett egy kis saját vállalkozást is, ami kreatív és kikapcsol. A saját esküvőnk szervezésekor döbbentem rá, hogy ez az, amit szeretnék szabadidőmben csinálni. Ekkor jött el a végső elhatározás, elindítom a vállalkozásom.

 
 "Csodás érzés boldog párokkal találkozni és az ő álmaikat kézzel fogható formába önteni nap, mint nap." - Marczinka-Polyák Dominika (Domcs Design)
 

2. Melyek a leggyakoribb típusú meghívók?

Nehéz kérdés, mivel rengeteg típusú meghívót készítettem már, valamint kifejezetten egyedi igények szerint készülnek nálam az esküvői meghívók. A pároknak nem előre gyártott sablonok közül kell választaniuk, melyeken aztán csak a szöveg kerül átírásra. Ha mégis egy elkészült meghívót / grafikát választanak a párok, abban az esetben sem lesz ugyanolyan meghívójuk, minden esetben változtatunk a méreten, formán (kinyitható, több oldalas, egy lapos stb.), színeken, akár a mintán. Idén többen kértek olyan meghívót ahol fotó vagy rajz van a párról vagy kiskedvencükről.

Talán még mindig a papír meghívók futnak a legjobban, valamint a legtöbb menyasszony a virágos, romantikus mintákat részesíti előnyben. Nagy népszerűségnek örvendenek a plexi meghívók is, azonban ezek meglehetősen környezetszennyezőek, így a tudatosabb párok a papír mellett teszik le a voksukat.

 

3. Minden évnek megvannak a maga slágerszínei és motívumai. Mi volt 2021 legnépszerűbb design-ja, és véleményed szerint milyenek lesznek a meghívók 2022-ben?

Minden évnek megvannak a maga színei, azonban az esküvők világában szerencsére nem jellemző, hogy egy-egy szezont slágerszínnekkel lehet jellemezni. :) A greenery és a rusztikus vintage stílus évek óta töretlen sikernek örvend a párok körében, valamint a pasztell színek sem mentek ki egyelőre a divatból. Talán egyre több pár választ élénkebb, erőteljesebb színeket egyszerű grafikával. Idén lényegesen többen kértek arany / ezüst nyomatokat minimalista stílusban. A vírushelyzet miatt sok esküvő őszre / télre tolódott, így előtérbe kerültek a terrakotta, rozsda színek, valamint a kék és szürke árnyalatok is. Véleményem szerint 2022-ben sem lesznek hatalmas változások a meghívók terén, talán még bátrabban, erőteljesebben merik a színeket használni a párok és a még minimalistább meghívók hódítanak majd teret.

4. Gyakran keresnek meg Téged határozott ötletekkel? Hogyan zajlik Nálad egy konzultáció?

Ez nagyon változó. Sokan keresnek meg konkrét elképzeléssel, internetről, Pinterest-ről letöltött képekkel érkeznek már az első egyeztetésre. Olyan is van, aki pontosan lerajzolja egy papírra, mit hogyan szeretne és ezt adja át számomra. Sokan rengeteg ötlettel érkeznek, amiket aztán igyekszem egy ideális és egyben esztétikus formába összegyúrni. És természetesen vannak, akik teljesen tanácstalanul érkeznek. Mindig az a feladatom, hogy alkalmazkodjak a pár kéréseihez, azonban a végeredmény egy esztétikus meghívó legyen. Minden esetben leírom mi az, amivel szerintem még teljesebb lehetne az összkép, elkészítem ezt a verziót is, így a pár el tudja dönteni melyik változatot szeretné. Igazából itt nincs rossz megoldás, szép vagy csúnya, hiszen különbözőek vagyunk, mindenkinek más tetszik, más meglátásai vannak.

Számomra az igazi kihívás, amikor ötlet nélkül érkezik a pár, információnak a helyszínt, valamint 1-2 színt mondanak. Ilyen esetben mindenképp váltunk pár levelet vagy telefonon egyeztetünk, hogy jobban megismerjem őket és leendő esküvőjük részleteit. :)

A tervezési fázis első lépése mindig az elképzelések pontosítása, meghatározzuk a színeket, stílust, a hangulatot. Ehhez jól jönnek inspirációs képek az elképzelt dekorról, csokorról, ruháról. :) Ezt követően készülnek el a tervek, majd a pár módosítási kéréseivel - ha van - haladunk tovább. Amikor a meghívó tervezete eléri végleges formáját nyomdába kerül és kézzel fogható termékké válik.

 


5. Mennyire jellemző, hogy a meghívó mintája, színvilága végig kíséri az egész esküvőt (pl. dekoráció, ültetőkártyák, koszorúslányok ruhája stb.)? A meghívó megtervezésekor már lehet tudni, milyen lesz az esküvő színvilága?

Igen, sőt abszolút erre törekszem, ebbe az irányba terelem a párokat. Általában a kiegészítőket, nyomdai termékeket is én készítem az esküvőkre, kivéve, ha a helyszín készíti a párnak, de sok esetben ilyenkor is besegítek. Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a színek, motívumok az esküvő minden fázisát végigkísérik. Természetesen előfordulnak változások, de megoldható, hogy a stílus végig megmaradjon. Itthon is évről évre növekszik azon párok száma, akik esküvői logót is készítenek, ezzel is egységesebbé téve Nagy napjukat.

 

Domcs Design elérhetőségek: