Tiszolczi Lilla - fotós

Interjúsorozatunkban ezúttal Tiszolczi Lilla fotóssal beszélgettünk.

1. Kérlek, mesélj kicsit magadról! Mikor kezdtél el fotósként dolgozni? Az ország mely területein vállalsz esküvőket?

Az én életutam elég szövevényes. Mondjuk úgy, sosem unatkoztam. 😊 Elég sok minden történt velem, ami végül oda vezetett, hogy újra megtaláljam azt a dolgot, ami boldoggá tesz, és a hivatásomnak nevezhetem. Az életem mindig a művészetek, azon belül a táncművészet körül forgott, így elég nagy érvágás volt, amikor egy sajnálatos sérülés miatt abba kellett hagynom a táncot, és egy teljesen más fordulatot vett az életem, kikerültem a „színházi körforgásból”. Hirtelen belecsöppentem a civil életbe, ami valljuk be, elég erős váltás volt. Sokáig nem találtam a helyem ebben a világban, de szerencsére jött egy „Isteni sugallat”, és rátaláltam a fotózásra, ami mostanra a hivatásommá vált, és kielégíti azokat a vágyaimat, és igényeimet, amiket anno a táncban és a színházban találtam meg. 2018-óta része az életemnek, amiért azóta sem tudok elég hálás lenni.

Imádom a fotózásban, hogy nem vagyok helyhez kötve, rengeteg új helyet fedeztem fel általa Magyarországon, ahol sohasem jártam előtte, és nagyon sok csodás rendezvény helyszínt ismerhettem meg. Az ország bármely részén vállalok esküvőket, sőt, nagy álmom, hogy külföldi esküvőknek is részese lehessek egyszer. Egy tengerparti esküvő lenne számomra a csúcs.

2. Melyik a kedvenc részed egy esküvőn? Miért?

"Sokszor megkapom a násznéptől - mindig jóindulatból-, hogy nem gyakran látnak ilyen fotóst, aki ennyire elérzékenyül a szertartások alatt. " - Tiszolczi Lilla

Valljuk be, sokszor megnehezíti a dolgom abban a pillanatban mikor nem látok a könnyeimtől, de valahogy mégis a polgári szertartáson, azon belül is a legjobban a szülőköszöntőn hatódok meg a legjobban. A lelkemnek ez a kedvenc része az esküvőn, a kamerámnak pedig természetesen a kreatív fotózás, aminek minden pillanatát élvezem.

3. Egyre elterjedtebb, hogy a kreatív fotózást nem az esküvő napján tartják a Párok. Milyen előnyeit és hátrányait látod ennek a lehetőségnek?

Az esküvőkön a legszebb fotók a kreatív fotózás keretein belül készülnek. A nagy napon gyakran feszített tempót diktálnak az események, sokszor nincs idejük a pároknak ezen a téren is helytállni. Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy van-e lehetőség egy másik napon tartani a kreatív fotózást. A válaszom, természetesen igen. Az egyik előnye, hogy a pár sokkal több időt tud tölteni a násznéppel, nem szökünk el aznap előlük. A másik, hogy mi választhatjuk ki, hogy milyen napszakban legyen a fotózás, tudjuk például „aranyórára” igazítani, hiszen a naplemente és a napfelkelte előtti óráknál nincs szebb fény a világon. Ilyenkor mesés hangulatú képek készülnek.

Viszont! Legyünk őszinték: a kreatív fotózást, ha másik napon tartjuk, plusz költségekkel is járhat - fodrász, sminkes, és a fotózás is plusz kiadásokat vonhat maga után. Viszont, ha valaki ezt választja, az biztos, hogy a legszebb helyeken, és legszebb fényekkel, nyugalomban, kötetlenül készülhetnek majd a legcsodálatosabb képek.

 

4. Ha egy szót mondhatnál a pároknak, mi a legfontosabb dolog az esküvő napján, mi lenne az és miért?

Élvezzétek!

Jobb esetben egy ilyen event egyszer van egy pár életében, hogy hivatalosan összekötik az életüket, és az egész násznép őket ünnepli. Ennek a napnak csodálatosan kell sikerülnie, mivel egy egész életen át emlékezni fognak rá. Véleményem (és tapasztalatom) szerint ez akkor fog igazán sikerülni, ha átadjátok magatokat az érzésnek, és akármi lesz, akárhogy alakul, megpróbáljátok azt a napot a lehető legmaximálisabb módon kiélvezni, amiket én persze meg is örökítek számotokra. Így lesz a nagy napotok nem csak az emlékezetekben, de általam dokumentálva is egyszeri, és felejthetetlen emlék.

5. Volt olyan szituáció, amit improvizálva kellett megoldanod egy esküvő fotózása során?

Természetesen, a legtöbb esküvőn van valami olyan bökkenő, ami nem volt betervezve, vagy máshogy alakul, mint ahogyan mi azt gondoltuk. A lényeg, hogy ilyenkor nem szabad bepánikolni, mindig a megoldásra törekszünk, és arra, hogy lehetőleg a pár észre se vegye, hogy esetleg nehézség adódott. Ilyenkor jön a kreativitás, a talpra esettség, és a humor, ami mindig kihúz minket az ilyen szituációkból. Például, ha a helyszín, ahol a csoportos fotózás van tervezve nem rendelkezik a kellő adottságokkal, hogy mindenki beleférjen a képbe, ilyenkor a fotós (én 😊 ) addig szaladgál akár a szomszédba is, míg nem talál egy 12 fokos létrát, aminek a tetejére felállva végül sikerül elkészíteni a kívánt képet, amibe mind a 200 ember belefér. Ez csak egy példa a sok közül, de eddig szerencsére még mindenre találtam megoldást…és ez remélem így is marad. Én ezekre a szituációkra szoktam azt mondani, „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen”.

Tiszolczi Lilla elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/PureSpiritPhotoart/
Honlap: https://www.purespirit.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/purespiritphotography/
Mobil: +36 30 2161120